Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny harmadik fordulójában a 14 éves csodagyerek, Szergej Karjakin sötéttel Lékó Péterrel is remizett. Az ukrán sakkozó a spanyol megnyitásban gyalogáldozattal lepte meg nagymesterünket, aki hosszas gondolkodás ellenére sem találta meg sötét tervének ellenszerét. A játéknap legérdekesebb partijában a címvédő moldáviai Vioerel Bologan és Vlagyimir Kramnyik is megosztozott a ponton. A másik ágon Peter Szvidler javított, Viswanathan Anand döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét. Lékó sötéttel Bologannal csatázik a második kör első fordulójában.

A dortmundi torna legfiatalabb résztvevője, a 14 éves Szergej Karjakin sötéttel kiremizte Lékó Pétert. Az első fordulóban az ukrán csodagyerek az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyiktól rabolt fél pontot, majd a címvédő moldáviai Viorel Bologannal szemben is döntetlenre mentette gyanús végjátékát. Karjaikin a spanyol megnyitás Arhangelszkij változatában Lékót alaposan meglepte, első számú sakkozónk a megnyitásban hosszas gondolkodásra kényszerült a szinte á tempó húzó ifjú titánnal szemben. Nagymesterünk 16.Ba4 lépése meglepte Karjakint, de a sötét bábukat vezető újonc a meggyengült világos királyállás ellen huszárpárjával ígéretes ellenjátékhoz jutott. Péter nem talált hatásos ellenszert, lépésismétléssel harmadik döntetlenét érte el.

Ebben a csoportban még nincs eldőlt játszma. A forduló legnagyobb küzdelmét Viorel Bologan és Vlagyimir Kramnyik partijában láttuk. Bologan átmeneti tisztáldozattal bonyolított, de az orosz világbajnok hárította a fenyegetéseket. A másik ágon javított Peter Szvidler, a spanyol megnyitású játszmában meggyőző játékkal győzte le német ellenfelét. Arkadij Naiditsch időzavarba került, védelmet nem talált. A csoportban vezető Viswanathan Anand nem kockáztatott, meglepetésre belement a skót megnyitásba, ahol a cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

A 3. forduló eredményei:
"A" csoport:
Szvidler (orosz, 2725) - Naiditsch (német, 2574) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 39)
Rublevszkij (orosz, 2666) - Anand (indiai, 2782) döntetlen (Skót megnyitás, 22)

A csoport állása:
1. Viswanathan Anand 2 pont
2-3. Szergej Rublevszkij és Peter Szvidler 1,5
4. Arkadij Naiditsch 1

"B" csoport:
Lékó Péter (2741) - Karjakin (ukrán, 2591) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Bologan (moldáviai, 2663) - Kramnyik (orosz, 2770) döntetlen (Vezérindiai védelem, 46)

A csoport állása:
1-4. Viorel Bologan, Szergej Karjakin, Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter 1,5 pont.

A 4. forduló párosítása:
Naiditsch - Anand, Rublevszkij - Szvidler
Karjakin - Kramnyik, Bologan - Lékó Péter