Vágólapra másolva!
A bieli nagymesterverseny hetedik fordulója után a címvédő orosz Alekszander Morozevics és az indiai Krishnan Sasikiran vezet holtversenyben. Sasikiran intuitív tisztáldozattal aratott látványos győzelmet az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen, akinek másfél pont a hátránya a vezető duó mögött. A nyolcadik fordulóban a két éllovas találkozik, Morozevics vezeti a világos bábukat.

Az indiai sakkozás nagy napjait éli. Viswanathan Anand elsőként biztosította elődöntőbe jutását a dortmundi szuperversenyen, miközben a honi ranglista másodikja, a 23 éves Krishnan Sasikiran veretlenül - holtversenyben - vezet a hat résztvevős, kétfordulós, 18-as kategóriájú bieli nagymesterversenyen. Az indiai nagymester a hatodik játéknapon a spanyol megnyitás Csigorin változatában gyorsan megbüntette a hazai pályán játszó Yannick Pelletiert. A Bielben élő sakkozó könnyelmű 17.f3 lépése nem maradt megtorlás nélkül. Az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov egyenlő állást nyert meg az ötszörös francia bajnok, Etienne Bacrot ellen. A címvédő Alekszander Morozevics előnyösebb pozícióját remire rontotta, s Sasikiran befogta a vezető orosz nagymestert.

Az indiai nagymester szárnyakat kapott, s Ponomarjov bánta, hogy tesztelte az anti-meráni védelemnek nevezett változatban. Sasikiran nem tisztelte ellenfelét, s váratlan intuitív tisztáldozattal okozott nagy riadalmat az exvilágbajnok soraiban. Ponomarjov királya hiába menekült a vezérszárnyra, a vezércsere után sem tudta megúszni az újabb vereséget, s csak ötvenszázalékos a világbajnoki címét játék nélkül elvesztő sakkozó. A francia csapatbajnokságon százszázalékos teljesítményt nyújtó Etienne Bacrot is nehéz napokat él át. Semmi sem sikerül a 21 éves ötszörös bajnoknak, kicsit jobb állást pillanatok alatt rontott el vesztésre. A torna nyolcadik fordulójában a két éllovas mérkőzik meg egymással, Morozevicsé a kezdés joga. Bielben az eddig lejátszott 21 játszmából 12 végződött döntéssel, nagy a világossal játszók fölénye, kilencszer nyertek.

A 6. forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2722) - Bacrot (francia, 2712) 1 - 0 (Szláv védelem, 67)
Pelletier (svájci, 2597) - Sasikiran (indiai, 2666) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 27)
McShane (angol, 2643) - Morozevics (orosz, 2743) döntetlen (Bécsi megnyitás, 83)

A 7. forduló eredményei:
Sasikiran (indiai, 2666) - Ponomarjov (ukrán, 2722) 1 - 0 (Szláv védelem, 33)
Pelletier (svájci, 2597) - McShane (angol, 2643) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Bacrot (francia, 2712) - Morozevics (orosz, 2743) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 45)

A verseny állása:
1-2. Krishnan Sasikiran és Alekszander Morozevics 5 pont
3. Ruszlan Ponomarjov 3,5
4. Yannick Pelletier 3
5. Etienne Bacrot 2,5
6. Luke McShane 2