Vágólapra másolva!
Dortmundban érvényesült a papírforma, a rapid rájátszásban Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter biztosította a továbbjutását. Az elődöntőben Anand-Lékó, illetve Kramnyik-Szviler párosításban mérkőznek meg a nagymesterek. Lékó nagyon izgalmas játszmában, a kedvenc Szvesnyikov változatban legyőzte a 14 éves Szergej Karjakint, míg a többi partija remivel végződött. Vlagyimir Kramnyik nem tudta megőrizni veretlenségét, az ukrán csodagyerek nagy csatában vereséget mért az orosz világbajnokra.

Nagy izgalmak után érvényesült a papírforma a dortmundi szuperverseny B csoportjának rájátszásában. A sorsolás szeszélye folytán már az első fordulóban összecsapott Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik. A spanyol megnyitás berlini változatában osztoztak meg a ponton, míg a moldáviai Viorel Bologan az orosz huszárjátékban sötéttel legyőzte a torna meglepetésgyerekét, Szergej Karjakint.

Bologan ezzel lépéselőnyt szerzett, de öröme nem tartott sokáig. Sikertelenül próbálta megkopogtatni Kramnyik kedvenc spanyol változatát, erőlködése vereségéhez vezetett. Lékó Péter a szicíliai védelem Szvesnyikov változatban nagy bonyodalmakat vállalt Karjakin ellen, de kockáztatás nélkül már nehéz játszmát nyerni, s a győzelem megnyugtatta nagymesterünket. (A Szevesnyikov változat Péternek két éve a dortmundi világbajnok-jelölti tornán is jó szolgálatokat tett, az elődöntőben a spanyol Alekszej Shirov, a döntőben a bolgár Veszelin Topalov ellen nyert parádés partit!)

A harmadik fordulóban Péter kihasználta félpontos előnyét, világossal remizett Bologannal, míg Kramnyik világossal vereséget mért Karjakinra.

az első kör utáni állás:
1.Vlagyimir Kramnyik 2,5 pont
2. Lékó Péter 2
3. Vioerel Bologan 1,5
4. Szergej Karjakin 0

Negyedórás szünet után ellenkező színelosztással ismét összecsaptak a nagymesterek. A világbajnoki döntőre készülő Kramnyik a biztonságra törekedett, s világossal meg sem kísérelt nyerésre játszani nagymesterünk ellen. Bologan hosszasan kínozta Karjakint, de az ifjú titán jól védekezett. A színismétlés elkerülése miatti fordulócsere révén Lékó sötéttel Bologannal küzdött meg, s nagy csatában kiharcolta a döntetlent.

A másik párharcot érthetően nagy érdeklődés kísérte, Karjakin világossal hadat üzent Kramnyiknak. Az orosz világelső a spanyol megnyitás berlini változatában komoly gondokkal küszködött, a parti során jelentős időhátránya is volt, ami a kapkodásban döntőnek bizonyult. Karjakin győzelmét nagy taps köszöntötte, az ukrán fiú azonban joggal búslakodhatott, hogy a csoportmérkőzés során nem használta ki óriási esélyét, többször is elmulasztotta, hogy térdre kényszerítse Kramnyikot.

Lékónak az utolsó partiban már egy gyors remi is a továbbjutást jelentette, Kramnyik világossal könnyen győzte le Bologant, s a nyeréssel csoportgyőztesként került az elődöntőbe, ahol honfitársával, Peter Szvidlerrel mérkőzik meg.

"Örülök, hogy nagy izgalmak árán, de biztosítottam továbbjutásomat. Számomra kedvezően alakultak az eredmények. Az elődöntőben az indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan Ananddal játszom, úgy érzem, hogy ez kedvező párosítás. Szeretném jól kialudni magam, szerda délután egy hivatalos program keretében amatőrökkel snellezünk, ellenfeleinknek 5, nekünk 2 percünk lesz, oldhatjuk a nagy feszültséget a játékkal, aztán estétől már Anandra koncentrálok, a kétjátszmás páros mérkőzés első partijában én vezetem a sötét bábukat" - értékelte röviden nagymesterünk a kedd este izgalmait.

a rájátszás eredményei:
első forduló:
Karjakin (ukrán, 2591) - Bologan (moldáviai, 2663) 0 - 1 (Orosz huszárjáték)
Lékó Péter - Kramnyik (orosz, 2770) döntetlen (Spanyol megnyitás)

második forduló:
Karjakin (ukrán, 2591) - Lékó Péter (2741) 0 - 1 (Szicíliai védelem)
Bologan (moldáviai, 2663) - Kramnyik (orosz, 2770) 0 - 1 (Spanyol megnyitás)

harmadik forduló:
Lékó Péter (2741) - Bologan (moldáviai, 2663) döntetlen (Orosz huszárjáték)
Kramnyik (orosz, 2770) - Karjakin (ukrán, 2591) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel)

negyedik forduló:
Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (2741) döntetlen (Vezérindiai védelem)
Bologan (moldáviai, 2663) - Karjakin (ukrán, 2591) döntetlen (Vezércsel)

ötödik forduló:
Bologan (moldáviai, 2663) - Lékó Péter (2741) döntetlen (Grünfeld védelem)
Karjakin (ukrán, 2591) - Kramnyik (orosz, 2770) 1 - 0 (Spanyol megnyitás)

hatodik forduló:
Lékó Péter (2741) - Karjakin (ukrán, 2591) döntetlen (Spanyol négyeshuszárjáték)
Kramnyik (orosz, 2770) - Bologan (moldáviai, 2663) 1 - 0 (Szicíliai védelem)

az elődöntő párosítása:
Anand (indiai, 2782) - Lékó Péter (2741)
Kramnyik (orosz, 2770) - Szvidler (orosz, 2725)

az 5-8. helyért:
Naiditsch (német, 2574) - Karjakin (ukrán, 2591)
Bologan (moldáviai, 2663) - Rublevszkij (orosz, 2666)

Verőci Zsuzsa