Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége pénteki rendkívüli ülésén megállapította, hogy az atlétikai és a súlyemelő szövetségtől az athéni játékok doppingeseteinek tisztázására kért tényfeltáró jelentések a felelősséget elhárítják, a történtek tisztázását nem segítik elő.

Az ülésen jelen voltak a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium képviselői is, Mesterházy Attila politikai államtitkár, Benedek András közigazgatási államtitkár és Füleky András helyettes államtitkár. A MOB vezetése egyhangúlag készítette el állásfoglalását, amellyel a GYISM vezetői is egyetértettek.

A MOB nyomatékkal kéri a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőit, hogy a kezdeményezett fegyelmi eljárást a lehető leghamarabb, de legkésőbb 30 napon belül bonyolítsák le. Emellett szólítsák fel az aranyérmétől megfosztott kalapácsvető Annus Adriánt, hogy saját és a magyar sport egészének érdekében járuljon hozzá DNS-vizsgálatához. A MOB megköveteli, hogy Annus tartsa tiszteletben a NOB szabályait, s adja vissza aranyérmét.

A MOB elnöksége nem fogadta el a súlyemelő-szövetség jelentését, mert a történtek kronológikus ismertetésén kívül másról, így a felelősség kérdéséről nem szól. A MOB mindkét szövetséget felszólítja, hogy indítsanak fegyelmi vizsgálatot a versenyzők és a felkészítésükben közreműködő szakvezetők ellen, és a tényfeltáró vizsgálatot terjesszék ki a doppingoláshoz bárminemű segítséget nyújtó vagy arról tudomással bíró személyekre.

Aján Tamás főtitkár - az ügyben Schmitt Pál MOB-elnök nem kívánt nyilatkozni - leszögezte, hogy a MOB elnöksége és az athéni magyar csapat vezetése mindent megtett a versenyzők érdekében, és nem érzi magát felelősnek a történtekért. Hozzátette: a MOB elnöksége a leghatározottabb módon elhatárolódik a doppingesetektől. Álláspontja szerint a doppingvizsgálatok sajátja, hogy a bizonyítékok közvetlenek. Kizárólag ezek egyértelmű, a szabályoknak megfelelő biztosítása lehet doppingügyekben az egyedül meggyőző. A MOB elnöksége ugyanakkor tudomásul veszi, hogy az érintett sportolók - a súlyemelő Kovács Zoltán kivételével - jogorvoslatért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak.

A MOB elnöksége a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium további segítségét kéri a magyar doppingellenőrző laboratórium nemzetközi akkreditálásához. A MOB elnöksége együttműködésben a GYISM-mel a jövőben minden rendelkezésre álló eszközzel meg kívánja akadályozni a hasonló esetek megismétlődését. Aján Tamás hangsúlyozta, hogy jelen álláspont szerint Athénban az érintett versenyzők részéről doppingvétség történt, a csalás gyanúját nem tudja megerősíteni. Nem vádolható az ügyben sem a NOB, sem a vizsgálatot végző szervezőbizottság, hogy okuk lett volna a vizsgálatot manipulálni.

Rábold Gusztáv MASZ-elnök, aki Mérei László szakmai igazgatóval és Pikó Károllyal (Annus és Fazekas Róbert orvosával) több mint két órán át vett részt a meghallgatáson, meglepődött a MOB állásfoglalásán: "Az állásfoglalásból az cseng ki, hogy a MASZ elzárkózik az ügyek tisztázásától, és nem lépett eddig semmit. Hétfőn jöttünk haza, szerdán rendkívüli elnökségi ülést tartottunk, és ott érdemben léptünk azzal, hogy fegyelmi eljárást indítottunk. Amíg ez le nem zárul, addig felelős sincs. Természetes, hogy nem tudtunk újabb adalékkal szolgálni a meghallgatáson, hiszen jelenleg annyit tudunk, ami kint és itthon történt."

Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke alig fél óra alatt végzett. Ezután elmondta, továbbra is tartja magát ahhoz, hogy Kecskés Zoltán és az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc esetében eljárási hiba történt, s nem tágít a jogi úttól. "Mindenképpen tényfeltáró vizsgálatot akarunk indítani az ügyben, nevezhetjük ezt fegyelmi vizsgálatnak is. Harminc napon belül tájékoztatjuk a MOB-ot az eredményről" - jelentette ki.