Vágólapra másolva!
A hatodik helyen kiemelt Andre Agassi bejutott a legjobb nyolc közé az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután a nyolcaddöntőben könnyedén legyőzte az örmény Szargisz Szargszjant.

A 34 éves klasszisnak - aki 1999-ben és 1994-ben is megnyerte a US Opent - mindössze kilencven percre volt szüksége a barátja és edzőpartnere feletti diadalhoz, s a negyeddöntő slágermérkőzésén a világelső svájci Roger Federerrel találkozik.

A férfiak mezőnyéhez tartozó hír, hogy a Tim Henman elleni mérkőzést a döntő játszmában feladó Nicolas Kieferre több hetes kényszerpihenő vár, miután csuklósérülése komolyabbnak bizonyult. A német játékos így kénytelen kihagyni hazája Szlovákia elleni Davis-kupa mérkőzését, amelyre szeptember 24. és 26. között kerül sor Pozsonyban.

A nőknél nagy meglepetésre kiesett a címvédő Justine Henin-Hardenne. Az athéni olimpián diadalmaskodó belga csillag mindössze öt játékot nyert az orosz Nadja Petrova ellen. Veresége egyben azt jelenti, hogy a WTA-világranglista hétfőn már biztosan nem az ő nevével, hanem Lindsay Davenportéval vagy Amélie Mauresmóéval kezdődik. Előbbi a nyolcaddöntőben a kétszeres bajnok - és a nyitókörben Mandula Petrát verő - Venus Williamst búcsúztatta remek mérkőzésen.

Érdekesség, hogy Petrova utoljára 1998-ban egy 10 ezer dolláros tornán győzte le Henint, azóta ötször találkoztak, s csak egy szettet nyert. A US Openen azonban megtört a jég. Utoljára 1995-ben búcsúzott ilyen korán New Yorkban a női címvédő, akkor a spanyol Arantxa Sanchez-Vicario botlott a negyedik körben. A belga sztár szerint a mostani kudarcnak a nem tökéletes egészségi állapota a fő oka.

"Egy pillanatig sem éreztem tökéletesen magam a tornán, sem fejben, sem a pályán. Elkeserít, hogy nem találtam a megoldást, s természetesen az is csalódás, hogy simán veszítettem, s ezzel a világelsőséget is elbuktam" - mondta Justine Henin-Hardenne.

Petrova hangulata természetesen teljesen más volt a mérkőzés után: "Ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere, hiszen Grand Slam-tornán vertem meg a címvédőt. A találkozó vége felé sem voltam biztos a győzelemben, hiszen tudom, hogy tapasztalatai révén Justine bármikor kitalálhat valamilyen váratlan dolgot. Szerencsére most nem történt fordulat, végig kézben tartottam a mérkőzést, és ebben kiváló adogatásaim is segítettek."

Befejezte szereplését New Yorkban a francia Mary Pierce is, aki a 3. fordulóban a wimbledoni győztes Marija Sarapovát győzte le. A junior hölgyek között az egyesbeli sikere után párosban is továbblépett Szávay Ágnes.

Eredmények:
férfiak, nyolcaddöntő:
Agassi (amerikai, 6.) - Szargszjan (örmény) 6:3, 6:2, 6:2
Hrbaty (szlovák, 22.) - Rochus (belga) 2:6, 3:6, 6:3, 6:4, 6:0

nők, nyolcaddöntő:
Petrova (orosz, 14.) - Henin-Hardenne (belga, 1.) 6:3, 6:2
Kuznyecova (orosz, 9.) - Pierce (francia, 27.) 7:6 (7-5) 6:2
Davenport (amerikai, 5.) - V. Williams (amerikai, 11.) 7:5, 6:4

junior nők, páros, 1. forduló:
Frankova, Szávay Ágnes (cseh, magyar, 7.) - Kirkland, Mueller (amerikai) 6:3, 4:6, 6:0