Vágólapra másolva!
Szvetlana Kuznyecova 6:3, 7:5-re legyőzte Jelena Gyementyijevát az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open orosz házidöntőjében.

A mindössze 19 éves és még fogszabályzót viselő Kuznyecova káprázatosan játszott, főleg kiváló tenyereseivel szerezte pontjait. A kisebb lábsérüléssel bajlódó honfitársa a második szettben ugyan kétszer elvette adogatását, de amikor ő szervált, kritikus pillanatokban kettős hibákat ejtett. "Nagyon-nagyon ideges voltam, de aztán mondogattam magamban, muszáj jónak lennem. Az orosz teniszezők újabb szép nappal ajándékozták meg szurkolóikat" - mondta a kilencedik helyen kiemelt Kuznyacova, aki ezt megelőzően egyetlen nagy tornán sem jutott túl a negyeddöntőn.

Ebben az idényben nagyon feltörtek az orosz hölgyek, akik májusig egyetlen Grand Slam-viadalon sem tudtak diadalmaskodni. Aztán Párizsban - akár csak most a US Openen - orosz döntő volt, s Anasztaszja Miszkina 6:1, 6:2-re legyőzte Gyementyijevát. Wimbledonban Marija Sarapova ütötte ki a korábbi világelső Serena Williamst, majd most Kuznyecova ért a csúcsra. A javulást is jelzi, hogy a világranglista első tíz helyezettje közül immár öt orosz.

Utoljára 1979-ben fordult elő, hogy egy országból három nő nyerjen GS-tornán, akkor az amerikaiak hengereltek: Ausztráliában Barbara Jordan, Franciaországban Chris Evert, a US Openen pedig Tracy Austin győzött. A mostani döntőn megemlékeztek a három évvel ezelőtti egyesült államokbeli terrortámadás áldozatairól is, s ezért a Flushing Meadows-i teniszközpontban félárbocon lengett az amerikai zászló.

Az első helyen kiemelt Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez spanyol, argentin duó nyerte a női párost, miután a döntőben két játszmában legyőzte a másodikként rangsorolt Szvetlana Kuznyecova, Jelena Lihovceva orosz kettőst.

női egyes, döntő:
Kuznyecova (orosz, 9.) - Gyementyijeva (orosz, 6.) 6:3, 7:5

női páros, döntő:
Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez (spanyol, argentin, 1.) - Szvetlana Kuznyecova, Jelena Lihovceva (orosz, 2.) 6:4, 7:5