Társoldalunk:

Federer harmadik GS-trófeáját nyerte idén

2004.09.13. 7:42

Az első helyen kiemelt svájci Roger Federer nyerte a férfi egyes döntőjét az amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen. A világranglista-vezető, kétszeres wimbledoni bajnok 23 éves klasszis döntőben simán, három játszmában nyert az negyedikként rangsorolt ausztrál Lleyton Hewitt ellen az esztendő utolsó Grand Slam-tornáján.

férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.) - Lleyton Hewitt (ausztrál, 4.) 6:0, 7:6, 6:0

A nyitó, mindössze 18 perces szettben Federer azonnal elvette a bizonytalankodó Hewitt adogatását, majd biztosan nyerte a sajátját, s ez így folytatódott a szett végéig. Az ausztrál mindent megpróbált, de egészen egyszerűen tehetetlen volt a kirobbanó formában teniszező svájcival szemben.

A második játszma (68 perc) ugyanúgy kezdődött mint az első: Federer azonnal brékelt. A világelső szinte mindent bemutatott elképesztő repertoárjából: remekül adogatott, bombaerős tenyeresekkel, és pontos, nyesett fonákütéseivel kergette az őrületbe ellenfelét. Hewitt csak nyolc elvesztett játék után tudott szépíteni.

Természetesen az ausztrált nem abból a fából faragták, aki könnyen feladna egy meccset, ráadásul egy US Open-döntőt, így azután mindent elkövetett, hogy szorosabbá tegye a mérkőzést: labdája volt a 3:3-hoz, és 4:4-hez is, ám ekkor még nem tudott élni a lehetőségeivel. Végül mégis sikerült: szinte az utolsó pillanatban, óriási erőfeszítéssel 5:5-re kiegyenlített, úgy, hogy ellenfelének három szettlabdája is volt. Végül rövidítés döntötte el a második játszma sorsát, amelyet Federer simán megnyert.

Hewitt ezzel el is lőtte minden puskaporát, mert a harmadik felvonásban (25 p) a világelső pillanatok alatt elhúzott, újra, szinte tetszés szerint érte el a pontokat, majd 5:0-nál két meccslabdához is jutott. Az elsőt még hárította az ausztrál, a másodikkal azonban már nem tudott mit kezdeni.

Federer ezzel a sikerrel az idén három GS-tornát nyert meg: győzött Ausztráliában, Wimbledonban és a US Openen. Utoljára 1988-ban a svéd Mats Wilandernek sikerült ez a bravúr (Melbourne, Párizs, New York)

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK