Vágólapra másolva!
A sakkvilágbajnokságok történetében a 37. döntőt  rendezik meg a Lago Maggiore partján fekvő svájci városban, Brissagóban szeptember 25. és október 18. között. A sakkozás 14. világbajnoka, a 29 éves orosz Vlagyimir Kramnyik és kihívója, a 25 esztendős magyar Lékó Péter 14 játszmás összecsapását óriási érdeklődéssel várja a sakkvilág. Kramnyik négy évvel ezelőtt Garri Kaszparovtól hódította el  a világbajnoki címet, megfosztva honfitársát 15 évig őrzött titulusától. A páros mérkőzés első partijában Lékó Péter vezeti a világos bábukat.

Első számú sakkozónk, a júliusi világranglistán ötödik Lékó Péter két éve, a dortmundi világbajnok-jelölti verseny megnyerésével vívta ki a jogot, hogy Vlagyimir Kramnyikkal a klasszikus sakkozás világbajnoki címéért játszhat.

Lékó Péter 1979. szeptember 8-án született Szabadkán, egyéves kora óta él Szegeden, a napfény városában. Hétévesen az Adria-partján nyaralva ismerkedett meg a sakkal, amely azonnal rabul ejtette. Péter 12 évesen már nemzetközi mester, 1994-ben a világ legfiatalabb nagymestereként ünnepelhettük. Szegeden korcsoportos világbajnoki címet szerzett és 1995-től a szuperversenyek állandó résztvevője. Koppenhágában, Kubában nyer tornát, szenzációként hat 15 éves korában a dortmundi tornán elért harmadik helye. Kiemelkedő sikerként 1998-ban Tilburgban második, egy év múlva pedig pályafutása egyik legnagyobb sikereként Kramnyikot és Karpovot is megelőzve a 19-es kategóriájú dortmundi szuperversenyt megnyeri. A nagyszerű tornagyőzelem után meglepetésre a Las Vegas-i vb-n a harmadik fordulóban búcsúra kényszerült, az akkor még cseh színekben játszó Movszeszian rapid rájátszáson legyőzte.

Lékó Péter éltáblása a sakkcsapat Európa-bajnokságon 14 év szünet után érmet szerzett válogatottunknak. Lékó szép siker ért el 2000 januárjában, hatjátszmás páros mérkőzésen 4,5-1,5 arányban legyőzi a FIDE kieséses rendszerű világbajnokát, az orosz Alekszander Halifmant. Újdelhiben, a következő vb egyik csúcspontja volt a Lékó-Halifman mérkőzés. Péter sötéttel gondos védekezéssel hárította az első partiban a veszélyeket, a másodikban nyerőesélyt szalasztott el. A tie-break izgalmait nem könnyű szavakba önteni. Nem bírtak egymással a két 25 perces rapid partiban, két döntetlen született a két 15 perces játszmában is, majd a második "hirtelen halál" játszma megnyerésével jutott tovább a címvédő Halifman.

Az RWE Gas szponzorálásban Lékó 2001 januárjában 12 játszmás rapid mérkőzésen mérte össze erejét Kramnyikkal, a 7-5-ös győzelem után Kramnyik is elismerte, hogy a játszmák állása más eredményt sugallt. Lékó Péter edzéseinek irányítását 2001 második félévétől, apósa, az örmény válogatott kapitányaként oly sok sikert elért nagymester, Arshak Petroszjan vette át. A közös munka eredményeként Péter stílust váltott, egyre bátrabban vállalta a bonyodalmakat, alaposan megtervezett versenyprogramja jól segítette felkészülését a dortmundi világbajnok-jelölti tornára. A kevésbé kedvelt rapid műfajban is sikeres, Dubaiban Grand Prix versenyt nyert, harmadik Monacóban. A dortmundi torna előtt Essenben versenyzett és sikeres volt a főpróbája, a kilenc partból ötöt is megnyert, a 7 pontja a második helyre volt elegendő.

A dortmundi világbajnok-jelölti versenyt nyolc résztvevővel, két négyes csoportban bonyolították le. Az első körben Lékó még bukdácsolt, de a második félidőben Péter "újjászületve" szárnyalt, és a csoportból másodikként továbbjutott. Az elődöntőben a spanyol Alekszej Shirovra mért 2,5-0,5-ös vereséget, remekül kamatozott a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában az első partiban bevetett újítás, okos döntetlen után talán még szebben nyerte a harmadik játszmát. A két sötét színnel elért győzelem után kellő önbizalommal kezdhette a bolgár Veszelin Topalov elleni döntőt. Pozíciós csúcsteljesítménnyel nyerte meg az első partit, sötéttel ismét teljes pontot kasszírozott a Szvesnyikov változatban, majd a siker küszöbén egy picit megtorpant. Világossal szenvedett vereséget, de rendezte sorait, sötéttel a nehezen kiharcolt döntetlen a végső győzelmet jelentette. Lékó Péter a világbajnok Vlagyimir Kramnyik kihívója lett.

A bledi sakkolimpián ezüstérmes válogatottunk éltáblása, megőrizte veretlenségét. Emlékezetes párbajt vívott a világranglistát-vezető Garri Kaszparovval, az időzavaros kapkodásban nagymesterünk elhibázott huszársakkja után az orosz éltáblás megmenekült a vereségtől. Lékó Pétert 2003 márciusában a linaresi szuperverseny győzteseként köszönthettük, majd a világbajnoki döntő körüli huzavona, a többszöri halasztás miatt hullámvölgybe került. Ez év januárjában már megkönnyebbülten játszhatott Wijk aan Zee-ben, veretlenül lett második az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand mögött. A szuperverseny befejezése után vált hivatalossá, hogy a Centro Dannemann szponzorálja a Kramnyik-Lékó világbajnoki döntőt. Linaresben Lékó második, esélyes állást elveszít a nagy rivális orosz világbajnokkal szemben, ez Kramnyik első győzelme klasszikus gondolkodási idejű játszmában Lékó ellen. Moszkvában a Petroszjan-emlékversenyen "vendégjátékos" az örmény válogatottban, és a legjobb pontszerző a világválogatott elleni meccsen. Kramnyikkal a dortmundi szuperversenyen mérkőznek meg egymással, óvatos játékkal négyszer is megosztoznak a ponton. Lékó Péter a július 1-től hivatalos világranglistán 2741 ponttal az ötödik.

Kramnyik és Lékó a világbajnoki döntőig 55 játszmában csatározott, a különböző időbeosztású partikban a világbajnok hétszer, Péter ötször nyert. A klasszikus gondolkodási idejű küzdelmekben nagymesterünk javára billen a mérleg, két nyerése mellett Kramnyik egyszer tudta őt legyőzni 22 döntetlen mellett.

Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter először az 1995-ös dortmundi tornán játszott egymás ellen, remivel kezdődött a párharcuk. A belgrádi szuperversenyen a 16 éves Péter zseniális játékvezetéssel kényszerítette feladásra Kramnyikot.