Vágólapra másolva!
A kerékpáros Tyler Hamilton, az athéni olimpia időfutambajnoka nem szokványos módon akadt fenn a doppingvizsgálaton, ugyanis nem tiltott szert találtak a szervezetében, hanem vérátömlesztés miatt bukott meg. Mindezt az amerikai klasszis csapata, a Phonak hozta nyilvánosságra.

"Augusztus 19-én az athéni olimpián, valamint a szeptember 18-án a Vuelta a Espanán elvégzett teszt összehasonlítása azt mutatta ki, hogy Hamilton vérében eltérő arányban volt jelen vörösvértest, ami tiltott transzfúzióra utal" - mondta Georges Lüdinger, az esettel kapcsolatban este sajtótájékoztatót tartó klub szóvivője. Hozzátette: a versenyző azt állítja, nem követett el semmit.

A B próba eredménye még egyik esetben sem ismert.

Patrick Schamasch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi igazgatója sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta, hogy Hamilton fennakadt volna a vizsgálaton. Giselle Davies, a NOB szóvivője kijelentette: amíg az ügy folyamatban van, addig nem közölhet részleteket.

Hamilton a 13. szakaszt követően gyomorbántalmak miatt feladta a spanyol körversenyt, miután olimpiai bajnokhoz méltóan megnyerte az egyéni időfutamot.

Amennyiben beigazolódik, hogy csalt, s elveszik tőle olimpiai aranyérmét, az a Sydneyben diadalmaskodó orosz Vjacseszlav Jekimovhoz kerül. Az amerikai Bobby Julich lesz a második, az ausztrál Michael Rogers a harmadik. Bodrogi László pedig feljön a 21. helyre.