Vágólapra másolva!
A sakkvilágbajnoki döntő második játszmája a 18. lépésben döntetlennel fejeződött be. A címvédő orosz Vlagyimir Kramnyik a világos bábukat vezetve e4-gyel nyitott, és láthatóan meglepődött, hogy Lékó Péter a szicíliai védelem Szvesnyikov változatának bonyodalmai helyett e5-öt húzott. A spanyol megnyitás egyik divatos változatában nagymesterünk új tervvel rukkolt ki, és viszonylag könnyen érte el a döntetlent. Kramnyik a 18. lépésben kínálta a békekötést. A hétfői szabadnap után kedden Lékó Péter játszik világossal.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

Brissagóban, a Centro Dannemann Kulturális Központjában nagy taps köszöntötte a második játszma előtt Lékó Pétert. Az elismerés egyúttal biztatásként is hatott, nagymesterünk óriási csatában vesztette el az első partit. Péter közvetlenül a játszma után tartott sajtókonferencián nagyon sok hívet szerzett magának. A www.chessbase.com oldalon megjelent fényképek is jól bizonyítják, hogy csak a fotó alapján nehéz lenne megmondani, hogy ki lett a parti győztese. A címvédő, a partit megnyerő Vlagyimir Kramnyik fáradt "öregúrnak" hat a küzdelem legfontosabb pillanatait soroló Péter mellett.

Nincs pánik a magyar csapatban. Lékó Péter többször is beszélt telefonon első számú szekundánsával, Arshak Petroszjannal, aki nővérének tragikus autóbalesete miatt csak hétfőn érkezik meg a vb döntő színhelyére. A sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak egykori szekundánsa emlékeztette arra vejét, hogy a legendás világelső is vereséggel kezdte győztes páros mérkőzését.

A második partiban Vlagyimir Kramnyik e4-gyel nyitott, Lékó Péter a nagy kedvenc, a szicíliai védelem Szvesnyikov változata helyett e5-öt húzott és a spanyol megnyitás egyik divatos változata került terítékre. Az orosz világbajnokot meglepte a kihívó választás, egypontos vezetésének birtokában nem kockáztatott, már a 18. lépésben döntetlent ajánlott, amit Péter kisebb gondolkodás után elfogadott. A játszmát követő sajtótájékoztatón a nagymestereknek elsősorban a szombati, első játszma utáni állapotukat firtató kérdésekre kellett válaszolniuk.

"Oly sok izgalmat éltünk át, hajnali 4-ig nem jött álom a szememre, gondolataimban a bástyáim az f vonalon cikáztak" - vallotta be Kramnyik. "Nemcsak a vesztes, a győztes is nehezen tudja kipihenni egy ilyen küzdelem idegi fáradalmait, és ez magyarázza, hogy a második parti gyorsan remi lett" - magyarázta a mai játszmát a címvédő.

"Máig sem értem, hogy miként tudtam elveszteni az első partit. Nekem is eszembe jutottak ellenfeleim bástyái. Be kellett látnom, hogy egy mérkőzésen nem lehet minden partit teljes erőbedobással játszani. Örülök a reminek, holnap pihenés és készülés a tervezett program. Köszönöm, hogy oly sokan drukkolnak értem, bízzanak bennem!" - üzeni Péter.

a világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 1,5 - 0,5 (1 - 0, remi)

Kramnyik,V (2770) - Lékó,P (2741)
Spanyol megnyitás [C88]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.h3 Fb7 9.d3 Be8 10.Hc3 Fb4

A korábbi játszmákban sötét 10...h6-tal folytatta a küzdelmet.

11.Hg5 Bf8 12.a3 Fxc3 13.bxc3 Ha5 14.Fa2 c5 15.f4 exf4 16.e5 Hd5 17.Fxd5 Vxg5 18.Fxb7 és döntetlen

Forrás: [origo]


A 18... Hxb7 19.Vf3 Vg3 20.Fxf4 Vxf3 21.gxf3 Hd8 utáni pozíciót mindketten egyenlőre értékelték.