Vágólapra másolva!
Brissagóban döntetlennel fejeződött be a sakkvilágbajnoki döntő negyedik játszmája. A világos bábukat vezető Vlagyimir Kramnyik ismét 1.e4-gyel nyitott, és Lékó Péter immár másodszor vállalta a spanyol megnyitást. Nagymesterünk választott más tervet, a megnyitásban nem volt gondja a kiegyenlítéssel. A középjátékban a világbajnok a vezérszárnyon kezdeményezett, Péter kis hiba után gyalogot vesztett, de a négybástyás végjátékban aktív tisztjeivel tartotta a döntetlent, a 43. lépésben kötöttek békét. Kramnyik megőrizte egypontos előnyét, a szombati ötödik parti előtt 2,5-1,5-re vezet.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

A Centro Dannemann brissagói székházában a sakkvilágbajnoki döntő negyedik játszmája a spanyol megnyitásban megszokott érdekes küzdelemhez vezetett, és nagy küzdelemben végződött pontosztozkodással. A címvédő Vlagyimir Kramnyik és kihívója, Lékó Péter a 43. lépésben egyezett meg döntetlenben. Kramnyiknak a négybástyás végjátékban gyalogelőnye volt, de szabadgyalogjának előrenyomulását Lékó aktív tisztjeivel akadályozta. A partit követő sajtótájékoztatón mindketten logikusnak értékelték a parti végeredményét, kisebb hibákra kitértek, nagymesterünk könnyebben is elérhette volna a döntetlent.

A párharc során már negyedszer láttunk e4-gyest megnyitást, immár másodszor a spanyol megnyitásban vívtak elméleti vitát. Lékó Péter a 9. lépésben tért el a második játszmában látott folytatástól, más tervet választott. Kramnyik gondolkodóba esett nagymesterünk 11...Hd4 lépésére, engedélyezte a sötéten mozgó futók cseréjét, centrumáttörést készített elő. Lékó ezt a centrális d5 mező meggyengítése árán megakadályozta. Kramnyik a vezérszárnyon kezdeményezett, Péter ezt egyszerűbben is leszerelhette volna. Gyalogot vesztett, de a sorozatos cserékkel egyszerűsödött állásban magabiztos játékkal tartotta a döntetlent. Kramnyik a remivel megőrizte egypontos előnyét. Pénteken is pihenőnap lesz, majd a hétvégén kettős fordulót bonyolítanak le. Szombaton Lékó lesz a világos, remélhetőleg segítőivel megtalálja az orosz huszárjáték ellenszerét!

A páros mérkőzés állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 2,5 - 1,5 (1 - 0, remi, remi, remi)