Vágólapra másolva!
Brissagóban a sakkvilágbajnoki döntő hatodik játszmája a 20. lépésben döntetlennel fejeződött be. A világos bábukat vezető Vlagyimir Kramnyik láthatóan fáradtan, kialvatlanul érkezett meg a partira, a világbajnokot megviselte az ötödik összecsapás elvesztése. Lékó Péter elégedetten, magabiztosan ült le a sakkasztalhoz. Immár harmadszor spanyol megnyitást láttunk, és nagymesterünk könnyedén egyenlített ki. Döntetlen ajánlatát Kramnyik megkönnyebbülten fogadta el. A párharc eredménye 3-3-ra módosult, folytatás kedden, Lékó Péter vezeti majd a világos bábukat.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

A Centro Dannemann brissagói székházában a sakkvilágbajnoki döntő hatodik partija két és félórás játék után döntetlennel fejeződött be. Vlagyimir Kramjnyikot a szombati nagy csata, a feszültséggel teli végjáték, a játszma végén kihagyott döntetlenesély láthatóan megviselte, kialvatlanul, fáradtan, meggyötörten érkezett meg a játszmára. Lékó Péter elégedett mosollyal nyugtázta az őt köszöntő tapsot.

Az orosz világbajnok a páros mérkőzés során immár harmadszor is 1.e4-gyel nyitott, Péter harmadszor válaszolt e5-tel, és vállalta a spanyol megnyitást. Nagymesterünk eltért a negyedik partiban látott folytatástól, akkor 10...Hd7-et játszotta meg, most a gyakoribb 10...Ha5-tel folytatta. Lékó a 14. lépésben gyalogot áldozott, de ezt túlzottan veszélyes lett volna elfogadni. Kramnyik békés utat választott, a partit követő sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy sötét nyugodtan játszhatta volna tovább a partit, az egyenlítés után azonban Péter elégedett volt a gondtalan döntetlennel. Hétfőn lehet pihenni és készülni a keddi játszmára, Lékó lesz a világossal.

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 3 - 3 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)