Vágólapra másolva!
Gyurkovics Ferenc, az athéni olimpián a 105 kg-osok súlycsoportjában másodikként végzett, utóbb azonban doppingolás miatt elmarasztalt, eredményétől megfosztott és a játékokról kizárt magyar súlyemelő visszaadta ötkarikás ezüstérmét.

Mind a medál visszaszolgáltatásáról, mind a jogi lépések megtételéről szóló bejelentésre az a csütörtöki sajtótájékoztató kínált alkalmat, amelyet a három érintett súlyemelő és jogi képviselőik tartottak.

Hegedűs László elöljáróban értetlenségének adott hangot, és megdöbbentőnek nevezte, hogy az olimpiai faluból eltávolított súlyemelők mindmáig egyetlen olyan hivatalos határozatot sem kaptak, amelyben a NOB által akkreditált és a levett mintákat elemző athéni laboratórium megállapította volna a magyarok doppingvétségét.

"Tulajdonképpen nem is tudom, mi ellen kell védekezni!" - fogalmazott az ügyvéd, aki bejelentette: társával, dr. Beleznay Zsolttal védenceik érdekében az összes lehetséges jogi fórumot igénybe veszik, s a CAS-hoz fordulnak, jogvédelmet kérve a lausanne-i Sportdöntőbíróságtól. Azt kívánják bizonyítani, hogy nem volt korrekt a súlyemelők elleni eljárás, sérültek emberi, sportolói jogaik, amellett eredményeik megerősítését is várják, s anyagi, erkölcsi elégtételre ugyancsak számítanak.

"Kártérítési igényt is megpróbálunk érvényesíteni a NOB-bal szemben" - mondta Beleznay Zsolt. Hegedűs László közölte, hogy alapvetően a doppinglaboratórium tevékenységét támadják, mivel szabálytalanságok történtek. Egyúttal leszögezte: el akarják érni, hogy az athéni laborban megőrzött vizeletmintákat egy másik, független laboratóriumban vizsgálják meg.

A sajtótájékoztatón előbb mindhárom magyar súlyemelő részletesen elmesélte saját kálváriáját, a vele Athénban történteket, majd Gyurkovics Ferenc állt fel, hogy bejelentse: bár eredendően semmiképpen sem szándékozott így tenni, de meggondolta magát, és mégis visszaadja olimpiai ezüstérmét. Azt a medált, amelyet a görög fővárosban akasztottak a nyakába, hogy két nappal később - mondván, a második vizeletvizsgálat pozitív eredményt hozott - visszavegyék tőle.

"Jogkövető állampolgár vagyok, szabály- és törvénytisztelő emberként én nem akarok jogtalanságot elkövetni, nem szeretnék ártani más magyar sportolóknak, a magyar olimpiai mozgalomnak, ezért eleget teszek a MOB kérésének, és visszaszolgáltatom az érmemet, noha azt továbbra is a magaménak érzem. Remélem, jogi úton a végén visszakerül hozzám, mert engem illet, aki tisztán készültem, úgy is versenyeztem" - mondta, majd átnyújtotta az érmet Mercsényi Gyulának, a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkárának, aki eljuttatja azt a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

Kérdésekre válaszolva Hegedűs László úgy fogalmazott, hogy nem kincstári optimizmus vezérli, nagyon is hisz abban, hogy megnyerik a jogi útra terelt küzdelmet. "Egy független laborban ki kell derüljön, hogy védenceink nem doppingoltak!" - hangoztatta.

Szavai szerint amit a NOB produkált a versenyzőkkel szemben, az "jogi anarchia". Hozzátette még, hogy csak a NOB-ot hibáztatják, a magyar sportvezetés felelősségre vonása nem céljuk, csakis a maguk igazáért harcolnak. Elhangzott az is, hogy Gyurkovicsék jogi védelmét ingyen látják el.