Vágólapra másolva!
Brissagóban, a sakkvilágbajnoki döntő nyolcadik játszmájában Lékó Péter szenzációs győzelmet aratott. Nagymesterünk a spanyol megnyitás Marshall változatában remekül összehangolt látványos támadással a 32. lépésben feladásra kényszerítette Vlagyimir Kramnyikot. A világbajnok is nagy elismeréssel szólt Lékó győzelméről, amely bevonul majd a sakktörténelembe. Lékó Péter 4,5-3,5-re vezet, és a pénteki szabadnap után a szombati kilencedik játszmában a világos bábukat vezeti majd.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

Lelkes, elismerő taps köszöntötte Lékó Pétert a brissagói Centro Dannemann székház nagytermében. Nagymesterünk remekül vezetett, taktikai motívumokban bővelkedő csodálatos támadópartiban kényszerítette feladásra Vlagyimir Kramnyikot. Gyönyörű esténk volt.

Az orosz világbajnok ismét e4-gyel nyitott, és immár negyedszer a spanyol megnyitásban csatáztak. Kramnyik ezúttal "engedélyezte" a Marshall támadást, és Lékó rácáfolt a korábbi, teljesen megalapozatlan véleményekre, hogy nem készült volna "nyerő" varikkal a világbajnoki döntőre. Bátran megjátszotta a bonyolult változatot, és a taktikának megfelelően feladta a leckét a címvédőnek. Péter kicsit megijesztett bennünket, amikor a 16. lépésre közel egy órát használt fel, és megoszlottak a vélemények, hogy ki meddig elemzett, készítette elő a folytatásokat.

Kramnyik igen türelmetlenül játszott, szinte azonnal húzott, magabiztosnak tűnt. "Péter jól áll, nem tudom, hogy milyen a pozíció, de ismerem az arckifejezését" - súgta a nagyon izgatott Szofi. A kritikus állás a 21. lépés után alakult ki, Kramnyik vezérszárnyi akcióval próbálkozott, majd az elsietett 22.axb5 csere után már boldogan szemléltük, hogy a Junior elemzőprogram a mi "juniorunk" győzelmét ígérte.

Olvasóink bíznak Lékóban
A Brisaggóban zajló sakk-vb-döntő kapcsán megkérdeztük olvasóinkat, szerintük mi lesz a páros csata végkimenetele. A több mint hétezer voksnak mindössze 11 százaléka jelezte, egyáltalán nem érdekli a sakk, 20 százalék Kramnyik címvédését tartja reálisnak, míg döntő fölénnyel, 69 százalékkal a Lékó-rajongók jelezték: hamarosan az első magyar világbajnokot köszönthet-jük.


A játszmát követő sajtótájékoztatón először a vesztes kapott szót, aki rendkívül sportszerűen, őszinte elismeréssel dicsérte Péter nyerését. "Ez a parti bevonul sakktörténelembe. Valamit nagyon elnéztünk a felkészüléskor" - búslakodott Kramnyik. "Nagyon örülök, hogy egy ilyen fantasztikus játszmát sikerült nyernem. Ne tévesszen meg senkit, hogy sok játszmánk precíz játék mellett döntetlennel végződik, ha valamelyikünk túl sokat kockáztat, akkor csattanhat az ostor. Már bebizonyítottuk, hogy esély esetén tudunk mi másképp is játszani" - nyilatkozott az alaposan nekipirult Lékó Péter. Nagymesterünk a csodálatos győzelem után szombaton a kilencedik játszmában a világos bábukat vezeti majd.

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 3,5 - 4,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)