Vágólapra másolva!
Brissagóban, a sakkvilágbajnoki döntő tizedik játszmája a 35. lépésben döntetlennel végződött, és Lékó Péter az újabb remivel megőrizte egypontos előnyét. A sötét bábukat vezetve nehéz küzdelemben harcolta ki az áhított fél pontot. A korai vezércsere ellenére Vlagyimir Kramnyik megőrizte megnyitási előnyét a spanyol megnyitás Arhangelszkij változatában, amelyet nagymesterünk pályafutása során először játszott meg sötéttel. Lékónak vészesen fogyott gondolkodási ideje, de higgadtan védekezett, és a címvédő a különböző színű futós végjátékban maga kínálta a remit, belátva, hogy valahol kihagyta az esélyt. Lékó Péter 5,5-4,5-ös vezet, a 11. partira kedden kerül sor.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

A szombati gyors döntetlen után a 10. játszma nagy csatában végződött pontosztozkodással. A partit követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Kramnyik kissé csalódottan értékelte az összecsapás számunkra kedvező végeredményét. Lékó ezúttal is higgadtan magyarázta a játszma kritikus pillanatait, láthatóan örült, hogy pontos védekezéssel hárította a világbajnok nyerési kísérleteit.

A hátralevő négy partiban követendő taktikával kapcsolatban Kramnyik határozott volt, eggyel több partit kell nyernie. "Nem lepett meg Vlagyimir terve, szeretném megőrizni vezetésemet" - replikázott Péter. "Mindig csak a következő partira koncentrálok, nagyon fontos lesz a keddi 11. összecsapás, az elmúlt két partiban nem értem el előnyt, holnap kidolgozzuk a keddi taktikát" - értékelt nagymesterünk.

A világbajnoki döntő tizedik partijában Lékó Péter új folytatással rukkolt ki Vlagyimir Kramnyik spanyol megnyitására. Természetesen a Marshall támadás másodszor nem jöhetett szóba, a választás az Arhangelszkij változatra esett. Kramnyikot nem lepte meg, a megnyitásban jóval gyorsabban játszott, a korai vezércsere ellenére őrizte kis előnyét. A sötét állásban keletkezett gyalogszerkezeti gyengeségek miatt aggódtunk, és Péternek ráadásul nagyon fogyott a gondolkodási ideje. Felcsillant a remény, amikor Kramnyik 24.d5-öt húzott, Péter cseréket kényszeríthetett ki, és a különböző színű futók mellett már nem fenyegette további veszély. Kramnyik maga kínálta a döntetlent. Kedden játsszák a 11. partit, Lékó Péter játszik világossal. A hátralevő négy játszmából 2 pontra van szüksége.

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 4,5 - 5,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen)