Vágólapra másolva!
Brissagóban, a sakkvilágbajnoki döntő 13. játszmája óriási küzdelemben a 65. lépésben döntetlennel végződött. Lékó Péter az újabb fél ponttal megtartotta előnyét, 7-6-ra vezet, és a hétfői utolsó partiban remivel is elhódítaná a világbajnoki címet Vlagyimir Kramnyiktól. A Centro Dannemann székházában zsúfolt nézőtér előtt játszották a Benoni védelmű partit, amelyet Vlagyimir Kramnyik pályafutása során először próbált ki, és ezzel alaposan feladta a leckét a d4-gyes megnyitásokban még nem túl otthonos nagymesterünknek. Lékó ismét jóval többet gondolkodott ellenfelénél, már időzavar fenyegette, amikor négybástyás végjátékra egyszerűsítette az állást. A végjáték rendkívüli izgalmak után lett remi, Lékó zseniálisan védekezett.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

"Meddig lehet még fokozni az izgalmakat?" - kérdezte Arshak Petroszjan a rendkívül izgalmas játszma befejezése után. Brissagóban ma este Lékó Péter és az érte szurkoló népes magyar csapat megjárta a mennyet és a poklot, kitörő lelkesedéssel fogadta az újabb döntetlent, sorozatban már az ötödiket, amellyel nagymesterünk mindössze fél pontra került a világbajnoki cím elhódításához. Telt ház volt a Centro Dannemann székházában, és óriási érdeklődés kísérte a két világklasszis gigászi csatáját.

A játszma kezdőlépését az orosz szupermodell, Natalija Vodianova tette meg, és díszvendégként köszöntötték Dominique Strauss-Kahn urat, a korábbi francia gazdasági minisztert, aki közismerten nagy sakkrajongó. Nagy volt a felhajtás, és aggódtunk, hogy Pétert nehogy megzavarja a fotósok hadának kissé erőszakos fellépése. Indult a parti, Lékó Péter a mérkőzés során immár ötödször kezdett 1.d4-gyel és meglepetésre Vlagyimir Kramnyik az igen éles benoni védelmet választotta. Az orosz világelső eddig a világos színeket vezetve küzdött ebben a nyitásban, a védelemmel alighanem jelezni kívánta, hogy nem szeretné a döntést a világbajnoki döntő utolsó partijára hagyni.

A szokásos módon alakult a játszma, a kezdeti gyors játék után Lékó gondolkodott többet. Nehéz volt a lépésjelöltek között döntenie a számára kicsit ismeretlen állásban. Petroszjan elégedett volt a pozícióval, Péter felesége, Szofi fokozott aggódással figyelte a partit. "A világbajnoki döntőhöz képest egy Wijk aan Zee-i, vagy linaresi szuperverseny szanatóriumnak számít" - mondta a sok izgalomtól már kissé meggyötörten. Kramnyik váratlanul királyszárnyi akciót kezdett, Péter ezt végjátékra egyszerűsítéssel szerelte le, és már-már biztosak voltunk a remiben, amikor nagymesterünk 33.g4 lépése alaposan megváltoztatta a pozíció értékelését és egyúttal hangulatunkat.

Nagyon aggódtunk, az orosz táborban pedig nagyon bizakodtak, közel látták a kiegyenlítést. Elemeztük az állást elemzőprogrammal és sakktáblán, láttunk remi folytatást és gyanús változatokat. Péter fantasztikusan küzdött, feszült figyelemmel koncentrált, és sorban lépte meg az egyetlen lépéseket, amelyek életben tartották a reményt, hogy megszerzi az áhított fél pontot. Már Kramnyik spanyol szekundánsa sem talált nyerőesélyt, csóválta a fejét, de egyúttal dicsérte is Pétert a döbbenetes hidegvéréért. Nagyon örültünk a reminek, a nagymesterek pedig rövid sajtótájékoztató után alighanem meg is kezdték a felkészülést a hétfői döntő ütközetre. Kramnyik a világos bábukat vezeti majd, Péternek remi kell a világbajnoki cím elhódításához.

A játszma végén Szeged város jegyzője, dr. Mózes Ervin az örömteli gratuláció után egy dobozt nyújtott át Péternek, amely több, mint háromszáz levelet, rajzot, biztató üzeneteket tartalmazó e-mailt rejtett magában.

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 6 - 7 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)