Társoldalunk:

Kramnyik: Lékó keményebb ellenfél Kaszparovnál

2004.10.19. 12:05

Húsz kép a brissagói sakkcsatáról

Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója, a férfiválogatott kapitánya szerint az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében elszenvedett vereséghez hasonlítható a csalódás, amelyet az okozott, hogy Lékó Péter hétfőn elvesztette utolsó partiját Vlagyimir Kramnyik ellen, és így nem tudta megszerezni a világbajnoki címet.

"Óriási jelentősége volt annak, hogy magyar nagymester a világbajnoki címért mérkőzhetett, és óriási veszteséget jelent, hogy végül is az utolsó játszmában elbukott" - mondta a mallorcai sakkolimpián tartózkodó Kállai. "Azonban nem árt a tényeket csoportosítani: Péter a 7-7-re végződött párharc során szinte végig ragyogó teljesítményt nyújtott, itt, a sakkolimpián is a szakemberek többsége neki drukkolt, mivel kihívóhoz méltó, aktív, kezdeményező játékkal rukkolt elő, Kramnyik azonban a 13. és 14. partiban egyre pontosabban és bátrabban sakkozott. A 7-7 jól tükrözi a párharc szakmai részét. Ugyanakkor az, hogy Péternek már a döntetlen is elég lett volna a sikerhez, de ez nem sikerült, olyan csalódás, amely az 1954-es berni döntőben elszenvedett vereséghez hasonlítható, amikor az Aranycsapat 2-0-s vezetésről kapott ki."

Kállai hozzátette: hatalmas sakktörténeti lehetőség úszott el, de remélhetőleg nem végleg. "A klasszikus vb-döntőt rendező Profi Sakkozók Szövetsége (ACP) azt tervezi, hogy a jövőben a legjobb 6-8 nagymester részvételével körmérkőzéses tornát bonyolít le, és abban mindenki egyetért, hogy a mezőnyben Lékó Péternek helye van."

Mádl Ferenc gratulációja
Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden táviratban gratulált Lékó Péternek. "Valamennyi honfitársam nevében fogadja őszinte nagyrabecsülésemet azért a nem mindennapi teljesítményért, amelyet a sakkvilágbajnoki döntőn nyújtott. A sportszerető magyar közvélemény egy emberként szorított Önért. És bár a világbajnoki cím elhódítása ezúttal nem sikerült, sokan hisszük, hogy lesz még alkalom, amikor nagyszerű tehet-ségét siker koronázza."
A Fekete-tenger partján fekvő Tuapszéban, egy szobrász és egy zenetanárnő gyermekeként született Kramnyik hitvallása szerint a sakk nem sport, hanem mindenekelőtt művészet, s ennek megfelelően folyton új megoldásokon, taktikákon töri a fejét. Pályafutásának befejezése után pedig okvetlenül meg akar tanulni zongorázni.

A jelenlegi tervek szerint Kramnyik, aki a 7-7-es eredménnyel megvédte címét, a januárban sorra kerülő Garri Kaszparov (orosz)-Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) párharc győztesével ül asztalhoz a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) egyesített vb-címéért (az 1,2 millió dollár összdíjazású párharcra január 7. és 24. között kerül sor Dubaiban). Lékó az egymillió svájci frankos pénzdíj felével, azaz csaknem 81 millió forinttal vigasztalódhatott.

[origo]/(MTI)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK