Vágólapra másolva!
Szerdán megérkezett Budapestre Lékó Péter, aki a hétfőn befejeződött sakkvilágbajnoki döntőben 7-7-re végzett az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. A döntetlen a címvédő sikerét jelentette, Lékó pedig hazaérkezését követően felidézte a drámai pillanatot, amikor szembesülnie kellett azzal, hogy egypontos vezetése után elveszítette az utolsó partit, és így nem sikerül megszereznie a vb-címet.

Húsz kép a brissagói sakkcsatáról

"Nagyon elfáradtam, és amióta befejeződött a mérkőzés, egyre fáradtabb vagyok, de még nem tudok pihenni" - értékelt szerdai hazaérkezését követően Lékó Péter."Amikor rádöbbentem, hogy vége, arra gondoltam, miért nincs még egy parti, amelyben megpróbálhatnék visszavágni. A következő percekben igyekeztem összeszedni magam, hogy gratuláljak Kramnyiknak. Ugyanakkor a konkrét eredmény miatt nincs keserű szájízem, hiszen Kaszparov egyszer sem tudta legyőzni annak idején Kramnyikot, míg nekem kétszer is sikerült, ami óriási tett."

A magyar nagymester szerint ellenfelének orosz versenyzőként könnyebb dolga volt: "Kramnyik mögött gyakorlatilag ott állt egész Oroszország, fantasztikusan felkészült, szinte minden változatot csontig kielemzett segítőivel. Ezért az volt a taktikám, hogy úgymond tábla melletti játékra kényszerítsem. Ez rengeteg energiát elvett, de ez volt az az út, az egyetlen esély, ami sikerre vezethetett. Amikor néha séta közben a városban összefutottunk, láttam rajta, hogy szinte őrületbe kergettem azzal, hogy mindenre volt válaszom."

Felmerült, hogy a 12. partiban Lékó előnyösebb állásnál ajánlott döntetlent, ám erre a szegedi sakkozó azt mondta, abban a pillanatban ezt nagyon jó eredménynek érezte. "Abban a partiban Kramnyik újra csak egy nagyon erős ötlettel állt elő, és nagyon sok időmbe telt, hogy kiegyenlítsem az állást. Annyira örültem a veszély elhárításának, hogy nem is gondoltam a nyerésre. A parti után már higgadtabban mértem fel, hogy nekem volt előnyösebb az állás, és ha tovább játszom, talán eldönthettem volna a parti és a mérkőzés sorsát. Persze utólag könnyű okosnak lenni. Korábban a nyolcadik partit is szinte csodával határos módon nyertem meg, és a tizedikben is úgy értem el remit, hogy reménytelennek látszott a helyzet."

Mesterházy Attila, a megszűnő Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára szerdán Ábrahám Attilával, a sportügyekért felelős címzetes államtitkárral együtt fogadta Ferihegyen a 25 éves magyar nagymestert. "A kormány továbbra is fenntartja szándékát egy sakkvilágbajnoki döntő megrendezésére, amelyben Lékó Péter remélhetőleg elhódítja a címet" - mondta Mesterházy.

Lékó Péter elárulta, hogy most egy ideig kerüli a sakktáblát, és inkább kedvenc sportjának, a labdarúgásnak hódol. Ennek kapcsán Mesterházy Attila átadta Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitányának üdvözletét és ezzel együtt azt a válogatott mezt, amit a német szakember dedikált. Az államtitkár egyben egy Ki nevet a végén? társasjátékot is átnyújtott Lékónak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar nagymesternek mikor lesz legközelebb esélye a vb-cím elhódítására, mivel Kramnyik a Garri Kaszparov (orosz)-Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) párharc győztesével mérkőzik az egyesített vb-címért, s az még nyitott kérdés, hogy a finálé után mikor lehet újra kihívni a világbajnokot.