Vágólapra másolva!
Több meglepetést is tartalmazott, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége mégis elfogadta Angyal Zoltán szövetségi kapitány 2005-ös válogatási elveit. A legfontosabb, hogy az olimpiai bajnok egységek sem élveznek védettséget, a négyesek számára pedig nem írnak ki válogatót: a kvartetteket a kapitány állítja össze.

A két válogatóra júniusban kerül sor: mindkét verseny Szegeden lesz, és kizárólag egyes és páros futamokat rendeznek. A k-1-es és k-2-es teljesítmények alapján Angyal Zoltán határozza meg a négyesek összetételét. A két válogató alapján - a korábbiakkal ellentétben - egyazon csapat utazik a júliusi poznani Európa-bajnokságra és az augusztusi zágrábi világbajnokságra (a kapitány természetesen súlyos formahanyatlás esetén fenntartja a változtatás jogát).

"Senki nem kap kedvezményt, mert azt szeretném, hogy ha minden eddiginél komolyabb harc alakulna ki a csapatba kerülésért" - mondta Angyal Zoltán. "Nem szeretném, ha a legjobbjaink elbújnának a négyesekbe, ezért mindenkinek meg kell mutatnia a tudását egyesben és párosban. Mindez sikeresebbé teheti férfi vonalon a kevésbé erős számainkat. A négyesek kérdésében biztosan sok vitám lesz, ám azt akarom, hogy az új olimpiai ciklus első két évében egymásnak essenek a versenyzőink. Ha stabil egységek, közte megfiatalodó kvartettek alakulnak ki, azokat ráérünk az olimpia előtti utolsó két évben védeni, menedzselni."

A felnőtt világversenyekre kijutó U23-as versenyzők nem indulhatnak korosztályuk világversenyein is, így több fiatal jut nemzetközi szereplési lehetőséghez. Az év első versenye a május első hétvégéjén sorra kerülő tájékoztató verseny, amelyen új rendszer szerint kizárólag egyes hajóban írnak ki futamokat (2000 méteren kötelező indulni, ám 1000 és 500 méteren is megrendezik a versenyeket). A kapitányi elképzelések kapcsán a szakmai bizottság véleménye megosztott volt (öten-öten voltak mellette és ellene), ám az elnökség azonosult Angyal elképzeléseivel.