Vágólapra másolva!
 Több magyar is "befért" az úszók legfrissebb, s alapvetően idén már aligha változó világranglistájának élbolyába. A legjobban Cseh László áll, aki a harmadik helyet foglalja el a 400 méteres vegyesúszásban.

A FINA, a nemzetközi szövetség hivatalos honlapján közzétett lajstrom mind a nőknél, mind a férfiaknál a 13 egyéni és a 3 váltószámban egyformán a legjobb húsz idei teljesítményt rangsorolja, s a Bp. Spartacus klasszisa az athéni olimpián bronzérmet érő 4:12.15 perces idejével érdemelte ki a dobogós pozíciót.

Emellett szólóban van egy negyedik (200 m vegyes), egy 10. (200 m hát), egy 11. (100 m hát) és egy 20. helye (200 m pillangó) is. A legsokoldalúbb honi úszó címre okkal pályázó Cseh tagja volt továbbá a 4x100 méteres vegyesváltónak is, amelyet vele együtt Bodor Richárd, Gáspár Zsolt és Zubor Attila alkotott, s mely kvartett a 9. a listán a nyári olimpiai döntőben produkált hetedik helyének köszönhetően.

Az athéni ötkarikás játékok ezüstérmével legeredményesebb magyar úszójának, a Jövő SC-s Gyurta Dánielnek a 200 m mell görögországi fináléjában elért 2:10.75 perces ideje a 2004-es "összevetésben" a negyedik helyhez lett elég.

Nemcsak a májusi madridi Európa-bajnokságon bronzérmes váltóban, hanem egyéniben is jeleskedett az idén tavasszal háromszoros Eb-harmadik pécsi Bodor Richárd, aki nyolc "egységgel" Gyurta mögött a 12. a 200 m mellen, míg a 100-as távon 14. a világranglistán.

Még egy magyar férfiversenyző lelhető fel a "húszak" között: Kerékjártó Tamás, a székesfehérváriak Amerikában tanuló kitűnősége, aki viszont a többiekkel ellentétben nem a normál, vagyis az 50 méteres medencében remekelt, hanem a 25 méteresben. Ráadásul ő alig néhány napja jeleskedett a rövidpályás Világkupa durbani állomásán, ott elért időeredményeivel 200 m vegyesen a 12., 400-on pedig a 20. helyre "úszott fel".

A nőknél nincs magyar dobogós, a legjobban Risztov Éva áll 5. helyével, ezt az athéni olimpián elért 4:39.29 perces teljesítményével érdemelte ki 400 m vegyesen. A Bp. Spartacus kiválósága emellett 200 m pillangón és 1500 m gyorson két 11. helynek is a birtokosa.

Utóbbi távon Nagy Réka a 12., de nincs egyedül Risztov a hosszabbik vegyesúszó számban sem, hiszen ugyanitt 9. a junior Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, és 15. a szintén 1989-es születésű Hosszú Katinka. Kellemes meglepetésre a júliusi junior Eb-n aranyérmes - Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Urbán Kata, Hosszú Katinka összetételű - tinistaféta a felnőttek elitklubjában is helyet szorított magának: a négyes a 14. a 4x200 méteres gyorsváltók idei egyetemes eredménysorában. A 17 esztendős Szepesi Nikolett 2004-es alakítását egy 19. helyezés minősíti az 50 m hát nemzetközi ranglistáján.

Legalább ennyire figyelmet érdemlő, hogy a másodvirágzását élő olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnest két számban is - és megint - a legjobbak között jegyzik. A Kőér utcai műhely Egyesült Államokban tanuló klasszisát egykori sikertávján, 200 m mellen a 9., új műfajában, 200 m vegyesen pedig - ahol olimpiai negyedikként csapott a célba - pillanatnyilag a világ 8. legjobbjaként tartják számon.