Vágólapra másolva!
A sakkozás 13. világbajnoka, a világranglistát húsz éve vezető Garri Kaszparov pályafutása során először nyert orosz bajnokságot - ez volt az egyetlen aranyérem, amely még hiányzott a gyűjteményéből. A másfél pontos előnnyel célba érő exvilágbajnok a chesspro.ru honlapon és a Sport-Expressben megjelent interjújában értékelte a viadalt és saját teljesítményét.

A szuperbajnokság utolsó fordulója után Garri Kaszparov édesanyja egy érdekes momentumra emlékezett vissza. Húsz évvel ezelőtt fia Anatolij Karpovval játszotta az emlékezetes világbajnoki döntőt, ahol Karpov a 27. játszma megnyerésével már 5-0-ra vezetett, és egyetlen győzelemre volt címe megvédésétől, ezt azonban végül nem tudta megszerezni, és 5-3-as vezetésénél, a 48. parti után félbeszakították küzdelmüket. Garri Kaszparov első orosz bajnoki címét öt győzelemmel szerezte meg. A záróünnepségen a bajnoknak a legértékesebb ajándékot, egy mammut agyarából készült sakk-készletet éppen az egykori nagy rivális, Karpov nyújtotta át.

A szaksajtó Garri Kaszparov nagy visszatéréséről lelkendezik, úgy játszott, ahogy fiatalabb éveiben láttuk őt küzdeni, harcolni. Az exvilágbajnok is elégedetten nyugtázta saját eredményét. Az utóbbi versenyein csak egy-egy játszmát tudott nyerni, a szuperbajnokságon viszont öt győzelmet gyűjtött be. Ez az első tiszta bajnoki címe, hiszen 1981-ben Pszahisszal, 1988-ban Karpovval végzett holtversenyben. Játszmáinak színvonalát már kicsit kritikusabban ítélte meg, igazi egységes partit a nagy idegfeszültségben nem tudott játszani, voltak megingásai, hibázott is, de riválisai még többet. A saját hibáit azzal magyarázta, hogy a sakk jóval keményebb lett, sokkal jobban kidomborodik a sportos jellege. Megnőtt a felkészülés jelentősége, a sakktábla mellett az ellenfél ellenállása.

Ceskovszkij ellen szerencséje volt, egy kicsit gyanúsan állt Griscsukkal is, de Morozeviccsel szemben nagy előnyt nem tudott érvényesíteni, arról pedig ne is beszéljünk arról, hogy Motylevet hányszor győzhette volna le. Ebben a játszmában nagy hibának nevezte, hogy már szinte beírta a pontot, csökkent a koncentrációja. Krónikus balsikerei után nagyon fontos volt ez a tornagyőzelem, hiszen utoljára 2002-ben, Linaresben tudott versenyt nyerni. Fáradt, kifejezéstelen játékot mutatott a júniusi Petroszjan-emlékversenyen, katasztrofális játékot az októberi Klubcsapatok Európa Kupáján.

Kaszparov az első fordulóban jó, de kissé feszült légkörű partiban legyőzte Barejevet. Az exvilágbajnok fontosnak tartja, hogy riválisai láthatóan ismét félni kezdtek tőle. A végső sikerét nagyban segítette Drejev elleni nyerése. Ellenfele megnyitási újítással meglepte őt, de utána nagyot hibázott, hogy végjátékban próbált menekülést keresni, vezércsere elkerülésével több esélye lett volna.

"Már minden címet megszereztem, az orosz bajnoki cím hiányzott egyedül a gyűjteményemből. Világbajnok és szovjet bajnok már voltam, szovjet és orosz válogatottal is nyertem sakkolimpiát, Európa-bajnokságot. Hogyan tovább? Most megnyugodva nézhetem, hogy miként alakulnak a sakkvilág eseményei. Amennyiben lehetőségem lesz a FIDE világbajnoki címért Kaszimdzsanovval, majd az egyesített címért Kramnyikkal játszani, akkkor állok elébe. Már régen nem izgatom magam, megértettem: pályafutásomban már egy következő győzelem sem jelent változást" - nyilatkozta Kaszparov.

Az újdonsült bajnok elégedettségét fejezte ki, hogy valamennyi játszmájára jól felkészült, érezte a belső motivációt. Dicsérte Griscsukot, örült annak, hogy a fiatal tehetségek nagyszerű játéklehetőséget kaptak. Szvidler sikertelenségének fő okaként fáradtságát jelölte meg. Véleménye szerint Morozevics nem értette meg, hogy más Bielben játszani, mint az orosz bajnokságon. Kramnyik távolmaradásának pozitívumaként említette, hogy megnőtt az eldőlt játszmák száma. "Nehéz megjósolni, hogy miként alakult volna a verseny, ha játszik egy olyan 'nehézsúlyú', mint Kramnyik. Abban biztos vagyok mindenki a mi párharcunkat figyelte volna. Azonban, ha úgy játszottam volna, mint most, Kramnyik részvétele sem változtatta volna meg az erőviszonyokat. Kramnyik nem szeret olyan tornán játszani, ahol igazi versenyfutás kezdődik. Itt senki nem törekedett gyors remire sötéttel sem. Ha Kramnyik játszott volna, pozíciója alapján az első helyért kellett volna küzdenie, és erre most ő nem volt képes."

Kaszparov nagyon fontosnak tartja, hogy ismét él a régi szovjet sakk hagyományaira épülő bajnoki rendszer. Sokat fiatalodott a mezőny, de az alkotói kedv a régit idézte. Óriási sikernek értékelte, hogy az 55 partiból 26 eldőlt, és a remik nagy része is hatalmas küzdelmet hozott. A játszmák színvonalára jótékony hatással volt, hogy a klasszikus időkontroll szerint játszottak. A FIDE gyorsított időbeosztása látszólag dinamikusabb, de jóval több hibát eredményez. Példaként hozta fel a sakkolimpián játszott Anand-Morozevics partit, amelyben az indiai exvilágbajnoknak 20, míg Morozevicsnek csak 5 perce volt a kritikus állásban, és a honfitárs végzetes hibát követett el. Kaszparov nem tagadta, hogy egyes játszmák eredményei igen kedvezően alakultak számára, példaként hozta fel, hogy a szerény Élő-pontszámú Korotylev a hajrában milyen remek partit nyert Griscsuk ellen.

Kaszparovot a Sport Express szakírója, Jurij Vasziljev a Kramnyik-Lékó világbajnoki döntőről is faggatta. A mérkőzésről korábban nem nyilatkozó nagymester a párharc alakulásában egyfajta törvényszerűséget látott. Cinikusnak nevezte Lékó azon kísérletét, ahogy a meccs hajrájában előnyének megtartására törekedett. "Mindig azt mondtam, hogy Kramnyik számára Lékó nagyon kellemetlen ellenfél, Kramnyik sakkozik, míg Lékó olyan teniszező, aki az alapvonalon áll, és ha ötszázszor vissza kell ütni a labdát, akkor ezt megcsinálja. A mérkőzés ötödik partija tipikus példa erre, tipikus Lékó. Lehetetlenség lett volna elképzelni, hogy Kramnyik ellen nyerhető ez az állás. De Lékó ebből a száraz végjátékból teljes pontot préselt ki. Kramnyik játszotta az érdekesebb sakkot. Ő töltette be 'Kaszparov szerepét', próbálta élesíteni a játékot, Lékó pedig 'Kramnyik szerepét' játszotta. A 7-7-es végeredmény a reális erőviszonyokat mutatja, Kramnyiknak nem sikerült 'átverekednie' magát Lékón" - értékelt Kaszparov.

A világranglista-vezető exvilágbajnok legközelebb Kramnyikkal a linaresi szuperversenyen mérkőzhetne meg, hiszen a januárra tervezett FIDE-döntő miatt le kellett mondania a januári Corus-versenyt Wijk aan Zee-ben. "A hét résztvevőből eddig hatan erősítették meg a részvételüket, Anand, Adams, Vallejo, Kaszparov, Lékó és Topalov, a rendezők várják Kramnyik beleegyezését. A versenyt új szisztémában rendezik meg, magas díjak lesznek, de a részvételért nincs honorárium. Még a második helyezéssel is többet kereshetek, mint a korábbi szisztéma alapján. De én az első díjat akarom megnyerni" - jelentette ki Kaszparov a tőle megszokott határozott stílusban.

Verőci Zsuzsa