Társoldalunk:

Elhalasztották a Kaszparov-Kaszimdzsanov FIDE-döntőt

2004.12.09. 11:13

A januárra tervezett FIDE sakkvilágbajnoki döntőt, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és Garri Kaszparov mérkőzését tavaszra halasztották. A Nemzetközi Sakkszövetség elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak tárgyalásai nem vezettek sikerre, Dubai mégsem lesz házigazdája az összecsapásnak. Az új pályázat feltételeiről december végéig döntenek.

A világranglistát vezető Garri Kaszparov és a Tripoliban megrendezett kieséses rendszerű világbajnokság győztese, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov páros mérkőzésének megrendezésére Törökország tűnik a legesélyesebbnek, de már nagyon óvatosan kell kezelni a FIDE berkeiből érkező híreket. Sokszor bejelentették, hogy adott a helyszín, szponzor is van, s kezdődhet a meccs, amelynek nyertese a 2002-es Prágai Egyezmény szerint az egyesített világbajnoki címért mérkőzhet a klasszikus világbajnoki döntő győztesével. Ez a párharc, Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter csatája Brissagóban az orosz világbajnoknak kedvező eredménnyel, 7-7-tel végződött.

Kaszparovnak eredetileg a FIDE ukrán világbajnokával, Ruszlan Ponomarjovval 2003. júniusában Buenos Airesben kellett volna megmérkőznie, a belpolitikai válság miatt az argentin rendezők  a meccs elhalasztását kérték. Nem árt visszaemlékezni, hogy Ponomarjovot kizárással fenyegették meg, mert késlekedett aláírni a mérkőzés szabályzatát. Szocsiban szeptember 19-től tervezték a döntőt, Ponomarjov újabb és újabb követelésekkel,  a szabályzat pontosításával állt elő, ezeket végül megunta a FIDE vezérkara, megfosztották világbajnoki címétől, és decemberre kieséses rendszerű vb-t ígértek.

Nagy viharok, számos tiltakozás ellenére Tripoliban, június-júliusban rendezték ezt meg, Rusztam Kaszimdzsanov jobban bírta a rapid rájátszás izgalmait, a döntőben az angol Michael Adams ellen győzött a 128 résztvevős viadalon. Kaszimdzsanov ezzel jogot szerzett Kaszparov elleni mérkőzésre, egyáltalán nem volt világos, hogy ki a kihívó, és ki a címvédő, ezért a 12 játszmás döntőn döntetlen esetén tie-break döntene.

A húsz éve világranglista-vezető, 1985 és 2000 között világbajnok Garri Kaszparov október 28-án nyílt levelet írt a FIDE Calviában zajló Kongresszusához, hogy végre döntsenek: Rusztam Kaszimdzsanov elleni világbajnoki döntőjét hol, és mikor játssza le. Akkor meglepő módon nem foglalkoztak Kaszparov levelével, az olimpia befejezése után azonban a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov Moszkvában bejelentette, hogy a mérkőzést Dubaiban rendezik meg, megkapta az egymillió kétszázezres díjalap banki garanciáját. (Hova lett ez a garanciapapír?) Kaszparov kérésére a mérkőzés kezdési időpontját egy héttel elhalasztották, az exvilágbajnok a Szuperbajnokságon játszott november 14-től, és a pihenésre, valamint a felkészülésre kért haladékot, január 14-re tűzték ki a rajtot. Kaszparov jó formáját bizonyítva másfél pontos előnnyel szerezte meg első orosz bajnoki címét.

Garri Kaszparov a tervezett mérkőzés miatt végül lemondta a Corus szuperversenyt, ahol a világranglista első tíz helyezettjéből kilencen is rajthoz "ülnek", köztük két kiválóságunk, Polgár Judit és Lékó Péter. A sakkrajongók is sajnálhatják, hogy Kaszparovot nem látják csatázni Wijk aan Zee-ben, amelyet akár mini-világbajnokságnak is nevezhetnénk.

Brissagóban október 17-én, a klasszikus világbajnoki döntő utolsó játszmája előtt megtartott sajtótájékoztatón Joel Lautier, a Profi Sakkozók Szövetségének (ACP) francia elnöke kételyét fejezte ki, hogy rövidesen sor kerülhet a címegyesítő mérkőzésre, hiszen a FIDE késlekedik saját döntőjének megszervezésével, nem igazán hitt a dubai megrendezésről szóló híreknek. Lautier az ACP megerősödését, jól kidolgozott versenyrendszert látta a válságból egyedüli kiútként, a legjobbak a teniszhez hasonlóan mesterek tornáján zárnák le az évadot. Az ACP megalkotta a saját pontrendszerét, ahol a szuperversenyeket érthetően nagyobb szorzóval számolják, de rapid tornákon is lehet pontokat gyűjteni. December 15-én teszik közzé a friss listát, a még érvényben lévőt az indiai Viswanathan Anand vezeti 1010 ponttal, Kramnyik 720, Morozevics 610, Lékó 510 ponttal követi.

Verőci Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK