Vágólapra másolva!
Nevetségesnek tűnő probléma miatt hiúsulhat meg a szombat estére tervezett Vitalij Klicsko-Danny Williams profi nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmérkőzés a WBC övéért. A Las Vegas-i Mandalay Bay hotel nagytermébe meghirdetett csata előtt három nappal ugyanis a brit öklöző - aki július 30-án Mike Tyson kiütésével ugrott a súlycsoport élvonalába - kijelentette: amennyiben le akarják borotváltatni szakállát, nem hajlandó verekedni. Williams ugyanis hithű muzulmán, s vallási okokból hordja állszőrzetét.

Persze kevéssé valószínű, hogy a szakállprobléma megakadályozhatja a sokmillió dolláros meccs létre jöttét. Vitalij Klicsko szóvivője ugyanis azt mondta, őket a legcsekélyebb mértékben sem foglalkoztatja Williams szakálla, hacsak nincs oda rejtve egy lópatkó.

A mérkőzésnek egyébként 4:1 arányban az ellenfelénél 15 centivel magasabb - viszont hat kilóval könnyebb - idősebb Klicsko-fivér az esélyese, még akkor is, ha mostanság a WBC bajnokának gondolatai odahaza, Kijevben járnak. "Jóllehet Los Angelesben élek, a gondolataim tíz órával előrébb járnak, a tíz időzónával keletebbre fekvő Ukrajnában" - mondta a bajnok, aki a liberális elnökjelölt Juscsenko lelkes híve, és Vlagyimirrel együtt látványosan exponálta magát Juscsenko oldalán, s egy időre haza is utazott az ukrán fővárosba.

Egyébként egy darabig az a veszély is fenyegetett, hogy - ha súlyosra fordul az ukrajnai helyzet, akkor - Klicsko nem is lesz képes megvívni a Williams elleni mérkőzést. Vitalij a két Klicsko-fivér közül minden szakértő szerint a kevésbé tehetséges, kevésbé jó adottságokkal rendelkező, ám neki nagyobb a szíve, a küzdeni tudása. Mindezt főleg a Lennox Lewis elleni, vitatható körülmények között elveszített, 2003. június 21-én vívott meccsen bizonyította.

Williamst gyakorlatilag már leírták - leginkább az idén január 24-én, a Wembley-ben Michael Sprott-tól elszenvedett pontozásos vereség után, amellyel elveszítette a brit nehézsúlyú koronát -, ám a Tyson-meccs újjáélesztette a halódó karriert. "Az én fájdalomküszöböm olyan magas, hogy mindent kibírok. Ha esetleg Klicsko leütne, nem zavarna. Felkelnék, és még keményebben küzdenék. Ellenfelem viszont nem tud szenvedni, amint ez már nem egyszer bebizonyosodott róla" - nyilatkozta Williams.

Vitalij KlicskoDanny Williams
nemzetiség:ukránbrit
születési idő:1971. július 19.1973. július 13.
magasság:203 cm 187 cm
testsúly:111 kg117 kg
mérleg:34 gy (33 KO)/ 2 v32 gy (27 KO)/ 3v
alapállás:jobbkezesjobbkezes
edző:Fritz SdunekJimmy McDonnell
menedzser:önmagaFrank Warren


A meccs közvetítése az HBO fizetőcsatornán fogható.

Ch. Gáll András