Vágólapra másolva!
A férfiaknál Jakab János, a nőknél Molnár Zita nyerte az asztaliteniszezők Top 12 bajnokságát. A Nemzeti Sportcsarnokban rendezett kétnapos versenyen Jakab győzelme mindenképpen szenzációszámba megy, hiszen a BVSC ifjúsági Európa-bajnoka most először indult a Top 12-n, s 19 évesen a férfi mezőny legfiatalabbja volt.

A csütörtöki csoportküzdelmek után a pénteki első férfi elődöntőben Demeter Lehel viszonylag simán, 4:1-re gyózött Németh Károly ellen, s Jakab János is magabiztosan kezdett, az első három játszmát megnyerte Fazekas Péter ellen. A következő két szett viszont Fazekasé lett, aki hatodikban is meglépett 5-0-ra, de Jakab 11-9-re fordított, így 4:2-vel ő jutott be a döntőbe.

A finálé úgy indult, hogy ez "Jakab-show" lesz, hiszen a BVSC 19 éves ifi Európa-bajnoka félelmetesen szervált, minden labdára odaért, és három játszmán át nagy fölényben volt. Ezután viszont újra hullámvölgybe került, de most még mélyebbe, mint Fazekas ellen, mert Demeter 3:3-ra kiegyenlítette a mérkőzést.

Ez azonban még egy fordulatot tartogatott, a döntő szettben Jakab 3-0-ra, majd 8-3-ra vezetett, s végül 11-5-re nyert; így a döntőben 4:3-ra győzött. Sikere mindenképpen szenzációszámba megy, hiszen most először indult a Top 12-n, s a férfi mezőny legfiatalabbja volt.

"Csütörtökön úgy kezdtem a versenyt, hogy jó lenne továbbjutni a csoportból. De ez csak afféle álmodozás volt, mert bevallom, nem igazán hittem benne, hogy sikerülhet. Azután viszont, hogy bekerültem a legjobb négy közé, már megjött az étvágyam, és úgy voltam vele: ha már idáig eljutottam, akkor meg is kellene nyerni!" - nyilatkozta az eredményhirdetés után Jakab János.

Forrás: [origo]

A női dobogósok: Éllő, Molnár, Braun és Fazekas

A női elődöntőkben Éllő Viven 4-0 verte Braun Évát, Molnár Zita pedig 4:2-re Fazekas Máriát, így a döntőben megismétlődött egy csütörtöki csoportmérkőzés: a Top 12 első napi programjában Molnár 4:2-re nyert Éllő ellen. S pénteken ugyanez az eredmény született.

"Két nagyon nehéz mérkőzésem volt, de szerencsére mindkettőt megnyertem. S azért is örülök különösen az első helyemnek, mert korábban második már voltam a Top 12-n, nem is egyszer, de nyerni eddig még nem sikerült" - mondta el a győztes Molnár Zita.

Raab-Karcher-kupa, Top 12 bajnokság, eredmények:
Férfiak, elődöntő:
Demeter - Németh K. 4:1 (-8, 6, 6, 7, 5)
Jakab - Fazekas P. 4:2 (9, 6, 9, -7, -9, 9)
döntő:
Jakab - Demeter 4:3 (7, 9, 5, -9, -7, -7, 5)

Végeredmény:
1. Jakab János (BVSC)
2. Demeter Lehel (Kecskeméti Spartacus)
3. Fazekas Péter (Langenlois - osztrák) és Németh Károly (Wels Union - osztrák)

Nők, elődöntő:
Éllő - Braun 4:0 (5, 3, 9, 10)
Molnár - Fazekas M. 4:2 (-8, 10, 4, -8, 10, 7)
döntő:
Molnár - Éllő 4:2 (-8, 9, -4, 8, 6, 9)

Végeredmény:
1. Molnár Zita (Statisztika)
2. Éllő Vivien (Postás-Matáv)
3. Braun Éva (BSE) és Fazekas Mária (Statisztika)

A győztesek nettó 110 ezer, a második helyezettek 65 ezer, a harmadikok 40 ezer forintot is kaptak a serlegek mellé.

Fábik Tibor