Vágólapra másolva!
A Statisztika PSC női asztalitenisz-szakosztálya idén ünnepli megalakulásának 50 évfordulóját, s az ebből az alkalomból kedden rendezett ünnepségen az egykori és jelenlegi játékosoknak, edzőknek, szakvezetőknek volt mire emlékezniük: a csapat a fél évszázados történelme alatt 25-ször nyerte meg a BEK-et, s 37-szer lett magyar bajnok!

Bár ahogy a Központi Statisztikai Hivatal tanácstermében rendezett ünnepségen dr. Ormai László, a szakosztály irányítója fogalmazott, ő harminchat és fél hazai elsőséggel számol; ami szó szerint egy "statisztikai" érdekesség következménye: ugyanis az 1982-es magyar bajnokság csak fél idényes volt, amit lehet hivatalosnak, de nem hivatalosnak is tekinteni. "Én maradok középútnál, ezért mondom azt, hogy harminchat és félszeres bajnokok vagyunk" - jegyezte meg Ormai László.

A 25 BEK-győzelem körül viszont nincs vita, amivel a Statisztika a Guinness-rekordok könyvében is helyet követel magának. S a szakosztály, amely immár fél évszázada egy nagy családnak tekinthető, gyaníthatóan egyedülálló azt itt zajló szisztematikus nevelőmunka tekintetében is.

A Marczibányi téren pöttömnyi gyerekből lettek világklasszisok, generációk nőttek fel és adták tovább a váltóbotot. A 70-es, 80-as években Magos Judit, Szabó Gabriella, Kisházi Beatrix, Lotaller Henriette, aztán Oláh Zsuzsa, majd Wirth Gabriella, a 90-es évektől pedig Éllő Vivien és Tóth Krisztina fémjelezte a csapatot. Igaz, a sors úgy hozta, hogy Éllő jelenleg a Postás-Matáv játékosa, Tóth pedig néhány éve már a német Bundesligában, a Busenbach csapatában játszik.

Forrás: [origo]
Tóth Krisztina Németországból jött haza az ünnepségre

A világranglistán 20. helyen, s ezzel a magyarok közül a legelőrébb jegyzett Tóth amúgy jó hétvégét zárt, mert a Langweid elleni rangadón mindkét egyes és a páros meccsét is megnyerte, legyőzte Bátorfi Csillát is, csapata pedig 6:2-re diadalmaskodott.

"Természetesen örülök, hogy megnyertük ezt a fontos rangadót, de mégis jobb lett volna, ha ezt nem a múlt hét végén játsszuk le. Sajnos azonban nem lehetett elhalasztani, így Csillával nem mehettünk el a pekingi Pro Tour-döntőre, ahol pedig az idei versenyeken gyűjtött pontjaink alapján biztos indulók lettünk volna. Mivel Csilla már foglalkozik a visszavonulás gondolatával, meglehet, párosban ez volt az utolsó lehetőségünk, hogy Pro Tour-döntőben együtt szerepelhessünk... S így különösen szomorú vagyok, hogy nem lehettünk ott. Erre a hétre már kaptam néhány nap szabadságot, s természetesen örömmel jöttem haza előző egyesületem ünnepségére" - mondta el Tóth Krisztina, akinek az érdemeit a Statisztika hatalmas serleggel honorálta. Mint ahogyan azok érdemeit is, akik az elmúlt ötven évben a legtöbbet tették a szakosztályért - s ők bizony, nincsenek kevesen.

A Pro Tour-döntőhöz kapcsolódva, érdekesség, hogy ott volt viszont Pekingben a Statisztika jelenlegi legjobbja, a világranglistán negyedik helyezett, horvát állampolgárságú Boros Tamara, aki a legjobb nyolcig jutott.

Fábik Tibor