Társoldalunk:

Sakk 2004

2004.12.21. 13:48

Linaresben február 19-én kezdődött meg a 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú, hétrésztvevős, kétfordulós szuperverseny. A mezőnyből ezúttal hiányzott Anand, a tavalyi verseny győztesének, Lékó Péternek "csak" Kramnyikkal és Kaszparovval kellett csatáznia. Nagymesterünk a tavalyi tornához hasonlóan az azeri Radzsabov elleni remek győzelemmel kezdte meg szereplését, majd szabadnapja után következett Kaszparov elleni emlékezetes küzdelme, amely örökös sakkal ért véget, Lékó sajnos nem használta ki az exvilágbajnok bakiját. A negyedik játéknapon Lékó remizett Kramnyikkal is, az ötödikben Topalovval osztozott meg  a ponton, majd Vallejo Pons-szal remizett. A hetedik fordulóban holtversenyes társára, a spanyol Shirovra mért vereséget, félpontos előnnyel zárta az első félidőt, Kramnyik és Kaszparov követte őt.

A folytatásban a sorozatos döntetlenek Lékónak kedveztek, ellenkező színelosztással remizte a partikat, de riválisai sem tudtak nyerni. A tizedik forduló után Lékó nyolc játszmából gyűjtött 5 ponttal vezette a mezőnyt a szintén 5 pontos, de eggyel több partit játszó Kramnyik és Kaszparov előtt. A 11. fordulóban Péter a világbajnok Kramnyikkal viaskodott, az izgalmas párharcban kikapott, esélyes állásban túlértékelte esélyét, Kramnyik ellentámadása átütött, s átvette a vezetést. A hajrában Kramnyiknak már  remikkel is tartotta előnyét, Lékó jobb Berger Sonneborn értékeléssel megelőzte Kaszparovot. A 42 partiból csak 9 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:
1. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) 7 pont
2. Lékó Péter (magyar, 2722) 6,5
3. Garri Kaszparov (orosz, 2831) 6,5
4. Tejmur Radzsabov (azeri, 2656) 6
5. Veszelin Topalov (bolgár, 2735) 6
6. Alekszej Shirov (spanyol, 2736) 5
7. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2663) 4

A Tehetség és Kurázsi versenysorozat újabb állomásaként Miskolc rendezett nemzetközi tornát. A tíz résztvevős verseny 11-es kategóriájú volt, a hazai pályán szereplő Varga Zoltán veretlenül győzött, a német Mihailo Prusikin nagymesteri normának örülhetett, holtversenyben második lett az ukrán Alekszandr Goloscsapovval.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK