Társoldalunk:

Sakk 2004

2004.12.21. 13:48

A Zalaegerszeg Csuti-Hydrocomp SK a csapatbajnokságon sorozatban harmadszor végzett az élen. Portisch Lajos vezetésével nyolcpontos előnnyel diadalmaskodtak, a dobogós helyezésekért vívott nagy harcban a Nagykanizsa lett az ezüstérmes, a Paksi Atomerőmű együttese ezúttal bronzérmesként zárt. Zalaegerszegen 13-as kategóriájú nagymesterversenyen Berkes Ferenc 6 pontot elérve győzött, féllel gyűjtött többet mint Balogh Csaba, Varga Zoltán, Dusko Pavasovic és Ruck Róbert. Meglepetésre a tornán igen békésen sakkoztak a nagymesterek, a 45 játszmából csak 16 dőlt el.

A város díszpolgára, Portisch Lajos a torna közben értesült arról, Nemzet Sportolójává választották. "Nagyszerű sportemberekkel kerültem egy csapatba, hosszú pályafutásom ilyen magas szintű elismerése kimondhatatlan boldogsággal tölt el" - nyilatkozta az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes válogatottunk éltáblása, a nyolcszoros világbajnok-jelölt, sakkozásunk élő legendája.

Alekszandr Morozeviccsel az éltáblán a Jukosz nyerte a Szuperligát, az orosz sakkozás legjobbjai csatároztak. Neves idegenlégiósok  részvétele biztosítja a Bundesliga magas színvonalát, a Porz együttese győzött, a franciáknál ismét a NAO Chess Club volt a legeredményesebb. A spanyol Alekszej Shirov másfél pontos előnnyel lett első Szarajevóban. A törökországi Antalyában mindössze hetvenkét résztvevővel rendezték meg a férfi Európa-bajnokságot. Az első számú esélyes ukrán Vaszilij Ivancsuk vereséggel rajtolt, de hátrányát fokozatosan ledolgozva a boszniai Predrag Nikoliccsal holtversenyben az élen végzett. A rapid rájátszáson Ivancsuk nyert, a bronzérmet az örmény Levon Aronyian vehette át.

Harmadszor választották az év sakkozójává Viswanathan Anandot. Hatvanöt országból szakírók, nagymesterek szavaztak, és az indiai exvilágbajnok nagy  fölénnyel győzött. A 358 szavazó közül 232-en jelölték őt az Oscar-díjra. Nagyszerű évet zárt Peter Szvidler, aki joggal előzte meg két nevesebb honfitársát, Kramnyikot és Kaszparovot.

A top 10 az Oscar-díj szavazáskor: Anand 4150, Szvidler 2575, Kramnyik 2518, Kaszparov 2262, Lékó 1867, Polgár 1528, Morozevics 1381, Bologan 1359, Short 539, Barejev 535 pont.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK