Társoldalunk:

Sakk 2004

2004.12.21. 13:48

Egyhónapos késéssel, megváltozott helyszínnel, Elisztában, a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában rendezték meg a női kieséses rendszerű világbajnokságot..  A kínai Zsu Csen nem szállt harcba címe megvédéséért, nélküle csatázott a 64 jogosult résztvevő A második forduló után a húsz kiemeltből már csak tízen folytathatták a viadalt. A négy között Kovalevszkaja-Koneru és Sztefanova-Csiburdanidze párharcokra került sor. A bolgár nagymesternő könnyen harcolta ki a döntőbejutást, az orosz Kovalevszkaja meglepetésre hosszabbításban legyőzte a többet hibázó indiai Konerut. A döntőben elmaradt az igazi küzdelem, a 9. helyre rangsorolt Sztefanovát már a harmadik parti megnyerése után világbajnokként ünnepelhették.

A döntőben: Jekatyerina Kovalevszkaja (orosz, 2467, 12) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2490, 9) 0,5 - 2,5 (0 - 1, 0 - 1, döntetlen).

Pakson hatrésztvevős, kétfordulós, 14-es kategóriájú tornával emlékeztek meg Marx György atomfizikusra. A torna sztárja, a 73 éves Viktor Korcsnoj korát meghazudtoló bámulatos energiával, küzdőszellemmel játszott minden partit. Nagy riválisát, Portisch Lajost sem kímélve másfél pontos előnnyel, 4,5 pontot gyűjtve zárta az első félidőt. Korcsnoj a második körben a legmagasabb értékszámú szlovén Beljavszkijtól kikapott, de 7,5 ponttal megnyerte a versenyt. Berkes újabb szép eredménnyel bizonyította egyenletes fejlődését, Beljavszkij nagy hajrával végül harmadik lett.

A II. Marx György emlékverseny végeredménye: 1. Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) 7,5, 2. Berkes Ferenc (2613) 6,5, 3. Alekszandr Beljavszkij (szlovén, 2667) 6, 4. Vladsilav Nevednichy (román, 2544) 4, 5-6. Portisch Lajos és Ács Péter 3 pont.

Moszkvában a sakkozás kilencedik világbajnoka, Tigran Petroszjan születésének 75. évfordulójára hattáblás csapatmérkőzéssel emlékeztek meg. Az örmény válogatottban helyet kapott Garri Kaszparov és Lékó Péter is. Kaszparov anyai ágon örmény származású, Péternek a felesége örmény születésű. Vlagyimir Akopjan, Rafael Vaganjan és Smabat Lputjan a jelenlegi örmény válogatott legjobbjai, Borisz Gelfand pedig Petroszjan kedvenc tanítványa volt. A világválogatottban az indiai Viswanathan Anand, az orosz Peter Szvidler, az angol Michael Adams, a francia Etienne Bacrot, a spanyol Francisco Vallejo Pons és a holland Loek Van Wely szerepelt. Az első három fordulóban Anandék három győzelemmel négypontos előnyre tettek szert, a hajrában feljött az örmény együttes, és végül csak egypontos vereséget szenvedett.  Lékó remek formában játszott, Van Wely ellen sötéttel nyert, Anandot tanulságos bástyavégjátékban győzte le, a 4 ponttal a legjobb pontszerző lett. A szervezésben is döntő szerepet vállaló Kaszparov 3,5-öt gyűjtött össze. A világválogatottban Szvidler 4 ponttal volt a legeredményesebb.

A mérkőzés végeredménye:
Örményország - Világválogatott 17,5 - 18,5 (2,5-3,5, 2-4, 2,5-3,5, 3-3, 4-2, 3,5-2,5)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK