Társoldalunk:

Sakk 2004

2004.12.21. 13:48

Sokan tiltakoztak a helyszín kiválasztása miatt, a sakkvilág ászai közül többen nem vállalták a részvételt, mert Tripoli rendezte meg a kieséses rendszerű férfi világbajnokságot. Távolmaradt a küzdelemtől a címvédő Ruszlan Ponomarjov, akit 2003. szeptemberében megfosztottak címétől. A FIDE vezérkara úgy ítélte meg, hogy az ukrán nagymester miatt nem játszották le a Kaszparov-Ponomarjov döntőt. A világranglistát vezető Kaszparovnak a líbiai fővárosban sem kellett asztalhoz ülnie, babérjain ülve nyugodtan várhatta, hogy ki lesz az ellenfele a FIDE világbajnoki címért megrendezendő mérkőzésen. Már a sorsolás elkészítése után lépett vissza Morozevics, így a világranglista első tíz helyezettjéből csak a bolgár Topalov és az angol Adams indult. A magyar színeket Almási Zoltán kiemeltként, Ács Péter junior világbajnokként elnöki szabadkártyával képviselte.

Almási a katari Al-Modiahkival szemben 2-0-s győzelemmel gond nélkül jutott tovább, Ács bravúros eredménnyel az Európa-bajnoki ezüstérmest, a boszniai Nikolicsot rapid rájátszásban küldte csomagolni. Almási a második fordulóban a spanyol Vallejo Ponst a rapid hosszabbításban győzte le, Ács snellezésben kapott ki a szlovák Movszesziantól.  A harmadik körben Almási a kínai Ye ellen 1,5-0,5-re nyert, majd a nyolcaddöntőben a későbbi világbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben balszerencsés vereséget szenvedett, az első partiban fölényes állásban húzott azonnali vesztőt.

A kétjátszmás mini páros mérkőzések izgalmait az esélyesek közül sokan nem bírták, a második körben többek között az angol Short, az orosz Malahov, a holland Szokolov is búcsúzni kényszerült, kiesett a moldáviai Bologan, a grúz Azmaiparasvili, a fehérorosz Alekszandrov. A harmadik körben elbukott a 2002-ben világbajnoki döntőt játszó Ivancsuk. Az elődöntőben Kaszimdzsanov-Topalov és Radzsabov-Adams mérkőzéseket láttunk. Adams az első parti megnyerése után három döntetlennel is döntőbe jutott, Kaszimdzsanov 4-2-re nyert Topalov ellen, a két villámpartiban győzött az üzbég nagymester. Hosszabbításban dőlt a világbajnoki cím sorsa is, a hatjátszmás meccsen az üzbég nagymester kétszer vezetett, Adams kétszer kiegyenlített, kölcsönös bakik jellemezték az összecsapásokat. Hiába mutatta a vb-n a legjobb formát Adams, egyszer sem kényszerült "pótvizsgázni", a rapid meccsen megbotlott. Kaszimdzsanov már az első kört is alig érte túl, Ivancsukot, Griscsukot is rapid rájátszásban győzte le. A 28. helyre rangsorolt 24 éves üzbég sakkozó az esélytelenek nyugalmával játszhatta az izgalmas meccseket, és kevesebbet hibázott  mint nagynevű ellenfelei.

A döntő végeredménye:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) - Michael Adams (angol, 2731,3) 4,5 - 3,5 (döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, döntetlen, TB 1 - 0, 0,5 - 0,5)

A július 1-től érvényes ranglistán csökkent Garri Kaszparov előnye, Viswanathan Anand a Bundesligán elért remek eredményével 8 pontot gyűjtött. Morozevics a negyedik helyre lépett előre, az orosz csapatbajnokságon szerzett értékes pontokat.

A top 10 listája: Kaszparov 2817, Anand 2782, Kramnyik 2770, Morozevics 2743, Lékó Péter 2741, Adams 2738, Topalov 2737, Polgár Judit 2728, Szvidler 2725, Shirov 2725 pont.

Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum dísztermében a bledi sakkolimpián bronzérmes lengyel és az ötödik helyezett magyar női válogatott négytáblás, kétfordulós, scheveningeni rendszerű viadalon mérte össze erejét. Az olimpiai felkészülési viadalon a rutinosabb lengyel nagymesternők kétpontos győzelmet arattak. A lengyeleknél Iweta Radziewicz volt a legeredményesebb, 5,5 ponttal, válogatottunkban Mádl Ildikó veretlenül 5 pontot szerzett.

A mérkőzés végeredménye:
Lengyelország - Magyarország 17 - 15 (1,5-2,5, 3,5-0,5, 1-3, 2-2, 1,5-2,5, 3-1, 2-2, 2,5-1,5).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK