Társoldalunk:

Sakk 2004

2004.12.21. 13:48

Az orosz Alekszandr Morozevics fölényes elsőségével fejeződött be Bielben a hatrésztvevős, kétfordulós, 18-as kategóriájú nagymesterverseny. A világranglistán negyedik sakkozó folytatta páratlan sorozatát, amelyet tavaly éppen a svájci városban kezdett meg. Egy éve a világranglistán még az első húszban sem találtuk a nevét, sikert sikerre halmozva 64 Élő-pontot szerzett és Bielben újabb 15-öt kasszírozott. Öt győzelem és öt döntetlen volt ezúttal a mérlege. Az indiai Krishnan Sasikiran sikerrel mutatkozott be, míg Ruszlan Ponomarjov teljesítményén meglátszott a FIDE vezérkarával vívott sikertelen küzdelme.

A verseny végeredménye: 1. Morozevics (orosz, 2743) 7,5, 2. Sasikiran (indiai, 2666) 6, 3-5. Ponomarjov (ukrán, 2722), Pelletier (svájci, 2597) és Bacrot (francia, 2712) 4,5, 6. McShane (angol, 2643) 3 pont.

Dortmundban - július 22. és augusztus 1. között - a Sparkassen hagyományos szuperversenyén Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter utoljára mérkőzött meg egymással a brissagói vb döntő előtt. A meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportba osztották, a nagymesterek váltott színnel kétszer mérkőztek meg egymással, a csoportok első két helyezettje jutott az elődöntőbe, a győztesek vívták a döntőt, a vesztesek a harmadik helyért küzdöttek meg. Egy csoportba került Kramnyik és Lékó, míg a másik négyesben Viswanathan Anand és Peter Szvidler volt a sztár. A lebonyolítási forma túlzott óvatosságra intette a résztvevőket, Lékóék csoportjában a partik kisebb-nagyobb küzdelem után mind döntetlennel végződtek. Kramnyik nagy szerencsével mentette döntetlenre a 14 éves Szergej Karjakin elleni játszmáját. A rájátszásban érvényesült a rutin, Kramnyik és Lékó jutott az elődöntőbe. A másik ágon Anand világossal két partit is nyert, előbb Szvidlerre, majd Rublevszkijre mért vereséget. Az elődöntőben nagymesterünk az indiai exvilágbajnokkal csatározott, míg Kramnyik honfitársával, Szvidlerrel mérkőzött meg.

Lékó és Anand két remivel kezdte meg meccsét, majd a rapid rájátszásban is kétszer megosztoztak a ponton, időzavarban nagymesterünk nyerőesélyt hagyott ki. A rontás rányomta bélyegét a két 5-5 perces villámpartira, Anand végül 4-2-vel került a döntőbe. Kramnyik és Szvidler is négy remi után kezdett el sakkozni, a világbajnok elvesztette az első villámpartit, majd három nyeréssel jutott a fináléba. Anand nem véletlenül a rapid sakkozás királya, a világbajnokot három döntetlen után remek támadással kényszerítette feladásra. A dortmundi Városházán új győztest ünnepeltek, Anand korábban már kétszer holtversenyben első volt, de mindkétszer Kramnyik jobb Berger Sonneborn pontszámmal elhódította a dicsőséget. A harmadik helyet végül Szvidler szerezte meg, három döntetlen után kalandos rapid játszmában győzte le Lékót.

A verseny végeredménye:
1. Viswanathan Anand (indiai), 2. Vlagyimir Kramnyik (orosz), 3. Peter Szvidler (orosz), 4. Lékó Péter (magyar), 5. Arkadij Naiditsch (német), 6. Szergej Rublevszkij (orosz), 7. Viorel Bologan (moldáviai), 8. Szergej Karjakin (ukrán).

Mainzban, a Chess Classic 2004 sakkfesztiválon Viswanathan Anand folytatta sikersorozatát. Nyolcjátszmás rapid páros mérkőzésen 5-3-ra legyőzte a spanyol Alekszej Shirovot. Az indiai nagymester a második és a hatodik partiban nyert, negyedszer diadalmaskodott a német városban, korábban Vlagyimir Kramnyik, Ruszlan Ponomarjov és Polgár Judit  ellen bizonyította, hogy a rapid műfajban verhetetlen. Szép magyar sikert hozott a Fischer Random Chess torna, Almási Zoltán egypontos előnnyel végzett az élen 11 partiból 9,5 ponttal. Az 542 résztvevős rapid tornán Gricsuk diadalmaskodott, megvédte tavalyi elsőségét, az összetett versenyben Almásit hirdették ki győztesként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK