Vágólapra másolva!
Rangos versenyekben gazdag esztendőt zár a sakkozás. Brissagóban Vlagyimir Kramnyik 7-7-es eredménnyel Lékó Péterrel szemben megvédte világbajnoki címét. A calviai sakkolimpián az ukrán férfi válogatott rajt-cél győzelmet aratott, a címvédő orosz csapat hárompontos hátránnyal lett második. Almásiék nagy csalódást okozva csak a 31. helyen végeztek. A nők viadalán sorozatban negyedszer lett olimpiai bajnok a kínai együttes, válogatottunk az értékes hatodik helyet szerezte meg. A bolgár Antoaneta Sztefanova az új női világbajnoknő, Tripoliban meglepetésre az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov győzött a férfiak kieséses rendszerű világbajnokságán. A sportújságírók szavazatai alapján Lékó Péter Az év sportolója-választáson a második helyet érdemelte ki.

Sport 2004 - mindet megnézem!

Egyéni világ- és Európa-bajnokságok, sakkolimpia, a sakkozás elitjének részvételével szuperversenyek Wijk aan Zee-ben, Linaresben és Dortmundban. Garri Kaszparov először nyert orosz bajnokságot, a francia NAO Chess Club változatlanul Európa legerősebb klubcsapata. A teljesség igénye nélkül tekintsük át a búcsúzó esztendő legfontosabb versenyeit, eseményeit!

A január 1-től érvényes ranglistát változatlanul Garri Kaszparov vezette, 54 ponttal előzte meg a klasszikus sakkozás világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot. A FIDE exvilágbajnoka, Viswanathan Anand őrizte harmadik helyét. Nagyot lépett előre az immár négyszeres orosz bajnok, Peter Szvidler. A 2003-as év nagy vesztese Lékó Péter, a világbajnoki döntő körüli huzavona károsan befolyásolta teljesítményét, nagyszerű linaresi sikerét követően visszaesett, csak a tizedik helyen kezdte a 2004-es esztendőt, megelőzte őt hazai nagy riválisa, Polgár Judit is.

A top 10 listája: Kaszparov 2831, Kramnyik 2777, Anand 2766, Szvidler 2747, Shirov 2736, Topalov 2735, Morozevics 2732, Polgár Judit 2728, Ponomarjov 2722, Lékó Péter 2722.

Az esztendő első szuperversenyét a hagyományoknak megfelelően a holland tengerparti kisvárosban, Wijk aan Zee-ben rendezték meg. A Corus torna ezúttal 19-es kategóriájú, 2702-es Élő-átlagú volt, Lékó Péter képviselte a magyar színeket. A 14 résztvevős viadal nagy meglepetéssel kezdődött, az egykori ifjúsági világbajnok, az örmény Vlagyimir Akopjan hatásos bástyaáldozattal kényszerítette feladásra Vlagyimir Kramnyikot, nagymesterünk Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. A második játéknapon Péter teljes pontnak örülhetett, a holland sakkozás veteránjára, Jan Timmanra mért vereséget. Lékó sorozatban ötöt remizett, Topalovval és Szokolovval nehéz küzdelemben osztozott meg a ponton, Adams ellen nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, 101 lépésig "kínozta" ellenfelét.

Akopjan, majd Van Wely is rabolt fél pontot nagymesterünktől. A nyolcadik fordulóban Lékó megszerezte második győzelmét, a moldáviai Bologan értékes megnyitáselméleti újításával a tábla mellett megbirkózott, majd a középen rekedt sötét király ellen villámgyors támadást indított. Kramnyik elszenvedte második vereségét, Adams kényszerítette feladásra. Anand magabiztos játékkal vezette a mezőnyt. Lékó kettőt remizett, Szvidlerrel és Shirovval, majd a 11. fordulóban a kínai Zsang Zsongot legyőzte, egyedüli második volt.

Az utolsó előtti fordulóban Topalov megfosztotta veretlenségétől Anandot, az indiai exvilágbajnok előnye fél pontra csökkent a Barejevvel gyorsan remiző Lékóval szemben. A befejező játéknapon csatázott a világbajnoki döntő két résztvevője, Kramnyik elleni döntetlennel Lékó megőrizte második helyét, míg Kramnyik ötvenszázalékos teljesítménnyel csak holtversenyben hatodik lett.

A verseny végeredménye:
1. Viswanathan Anand (indiai, 2766) 8,5 pont
2-3. Lékó Péter (magyar, 2722) és Michael Adams (angol, 2720) 8
4-5. Veszelin Topalov (bolgár, 2735) és Viorel Bologan (moldáviai, 2679) 7,5
6-8. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777), Loek Van Wely (holland, 2617) és Jevgenyij Barejev (orosz, 2714) 6,5
9-11. Peter Szvidler (orosz, 2727), Vlagyimir Akopjan (örmény, 2693) és Alekszej Shirov (spanyol, 2736) 6
12-13. Ivan Szokolov (holland, 2706) és Zsang Zsong (kínai, 2644) 5
14. Jan Timman (holland, 2578) 4

A szuperverseny után Kramnyik a svájci Brissagóban négytáblás szimultánt játszott a német olimpiai válogatottal (2,5-1,5-re nyert), és a mérkőzés sajtótájékoztatón örömteli bejelentést tettek: a Centro Dannemann szponzorálása mellett szeptember 25. és október 18. között megrendezik a Kramnyik-Lékó világbajnoki döntőt. Lékó Péter végre megnyugodva folytathatta felkészülését a párharcra, és ehhez kedvező lehetőséget kínált a jó versenyekben gazdag versenynaptára.

Harmadszor szervezték meg Moszkvában az Aeroflot nyílt versenyét. A 201 résztvevős torna első díja, a 25 ezer dollár, a meghívás a dortmundi szuperversenyre előkelően jegyzett nagymestereket is indulásra csábított. A kilencfordulós svájci rendszerű tornán nagyszerűen helytállt Berkes Ferenc, 2602-es Élő-pontjával csak a 37. kiemeltként rajtolt, de 6,5 pontjával veretlenül holtversenyben negyedik lett, Ács Péter jóval szerényebb eredményt ért el, csak 4 pontot szerzett. A tornát Szergej Rublevszkij nyerte meg, a holtversenyt az döntötte el, hogy ötször játszott sötéttel, így megelőzte az örmény Rafael Vaganjant és az orosz Valerij Filipovot, mindhárman 7 pontot gyűjtöttek.