Társoldalunk:

Sakk 2004

2004.12.21. 13:48

A svájci Brissagóban szeptember 25-én kezdődött meg a sakktörténelem 37. világbajnoki döntője, a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyik és kihívója, Lékó Péter 14 játszmás páros mérkőzése. Május 12-én Hamburgban, a Centro Dannemann sajtótájékoztatóján már sorsoltak is, Lékó játszhatott az első partiban világossal. A fordulatos, izgalmas játszmában nagymesterünk a 44. lépésben hibázott nagyot, egyenlő állásban rossz tervet választott, és rutinos ellenfele világbajnokhoz méltó technikával használta ki esélyét. Két gyors döntetlen következett, majd egy érdekes spanyolos csata is pontosztozkodással zárult. Az ötödik játszmában Lékó 1.d4-gyel nyitott, Kramnyik egy hosszú elméleti változatot vállalt, a gyaloghátrányos pozíciót az elmélet tarthatónak ítéli. A világbajnok azonban többször is kihagyta a remiesélyt biztosító folytatást, Lékó remek győzelmet aratott, kiegyenlített.

A párharcot a két világklasszis két gyors remivel folytatta, majd egy csodálatos támadójátszmában Lékó Péter lenyűgöző  győzelmet ért el, vezetést szerzett. "Ez a játszma bevonul a sakktörténelembe" - nyilatkozta nagyon sportszerűen Kramnyik, segítőivel a felkészüléskor nagyot bakiztak, elnézték a világos táborba betörő sötét vezér kínálta taktikai motívumok erejét. Gyors remi világossal, majd nehéz csatában kiharcolt fél pont a tizedik játszmában. Lékó erőltette az 1.d4-gyet, de a világbajnok széles megnyitási repertoárja megnehezítette felkészülését. A világbajnoki cím szempontjából döntőnek bizonyult a 12. parti. Nagymesterünk először játszott Caro-Kann védelmet, és egyetlen védőlépések sorozatával hárította Kramnyik kezdeményezését. A nehéz védekezés után Péter már előnyösebb állásban kínált remit, s ez nagy hiba volt. Nagymesterünket megcsapta a vereség szele a 13. játszmában, de hihetetlen összpontosítással döntetlenre mentette a partit, így a döntés az utolsó játszmára maradt, nagymesterünk remivel elhódíthatta volna a világbajnoki címet. Kramnyik minden maradék energiáját mozgósította, a korai vezércsere ellenére fokozatosan került előnybe, pontos játékkal kiharcolta a győzelmet, a szabályok értelmében a 7-7-tel megvédte világbajnoki címét.

"Nincs még egy olyan nagymester, aki képes lett volna a nehéz állásokban ilyen zseniálisan, precízen védekezni. Péter nagyon fiatal, őszintén kívánok neki sok sikert, és biztos vagyok abban, hogy lesz még esélye a világelsőség elhódítására" - nyilatkozta az orosz világelső.

"Sajnos a döntetlen ellenfelemnek kedvezett, de így is szakmai sikerként könyvelem el, hogy a világ legjobban felkészült versenyzőjével szemben 7-7-et értem el" - mondta a kissé csalódott Lékó Péter, aki az utolsó partik lélektani terhét rosszabbul viselte, mint a rutinosabb Kramnyik. A Centro Dannemann remek feltételeket biztosított a viadalra, a nagymesterek egymillió svájci frankos díjalapon osztoztak.

A világbajnoki döntő végeredménye:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (magyar, 2741) 7 - 7 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

Miközben a sakkvilág a Brissagóban zajló klasszikus sakkvilágbajnoki döntőre figyelt, a FIDE megjelentette az október 1-től érvényes világranglistáját. Garri Kaszparov négy ponttal szegényebb lett, 32-vel előzte meg Viswanathan Anandot. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik tíz pontot vesztett. A 2700 Élő-pontosok elit csoportjában az orosz Alekszandr Morozevics és a bolgár Veszelin Topalov szerepelt a legsikeresebben.

A top 10 listája: Kaszparov 2813, Anand 2781, Kramnyik 2760, Morozevics 2758, Topalov 2757, Lékó Péter 2743, Adams 2740, Szvidler 2735, Polgár Judit 2728, Shirov 2726 pont.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK