Vágólapra másolva!
Pénteken délután Wijk aan Zee-ben ünnepélyesen megnyitották a Corus 2005 sakkfesztivált, és egyúttal megtartották a három nagymesterverseny sorsolását. A 19-es kategóriájú szuperverseny első fordulójában Polgár Judit a világos bábukat vezeti a négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler ellen, míg Lékó Péter a hollandok első számú nagymesterével, Ivan Szokolovval sötét lesz. A második játéknapon Lékó a világranglista-második címvédő Viswanathan Ananddal is sötéttel mérkőzik meg. A sorsolás szeszélye folytán a magyar rangadót az utolsó fordulóban játsszák le.

Az esztendő első szuperversenyén egyéves kihagyás után Polgár Judit rangadóval kezdi meg szereplését, a négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler ellen a világos bábukat vezeti. Lékó Péter a 8-as számot húzta, és az első négy fordulóban háromszor is sötét lesz, a rajtnál a világossal életveszélyes Ivan Szokolovval, majd Viswanathan Ananddal is sötéttel játszik.

A résztvevők a sorsolási számok sorrendjében:
1. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710)
2. Nigel Short (angol, 2674)
3. Alekszandr Morozevics (orosz, 2741)
4. Lazaro Bruzon (kubai, 2652)
5. Veszelin Topalov (bolgár, 2757)
6. Polgár Judit (magyar, 2728)
7. Ivan Szokolov (holland, 2685)
8. Lékó Péter (magyar, 2749)
9. Peter Szvidler (orosz, 2735)
10. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2700)
11. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2754)
12. Loek Van Wely (holland, 2679)
13. Michael Adams (angol, 2741)
14. Viswanathan Anand (indiai, 2786)

az első forduló párosítása:
Griscsuk - Anand
Short - Adams
Morozevics - Van Wely
Bruzon - Kramnyik
Topalov - Ponomarjov
Polgár Judit - Szvidler
Szokolov - Lékó Péter

A második játéknapon Polgár Judit a FIDE exvilágbajnokával, az ukrán Ruszlan Ponomarjovval sötéttel csatázik. A harmadik fordulóban nagymestereinkre nagy rangadók várnak, Lékó-Szvidler, Polgár-Kramnyik a szereposztás. Mindketten a sötét bábukat vezetik a negyedik körben, Ponomarjov lesz Péter ellenfele, Judit pedig Van Welyvel mérkőzik meg.

A szabadnapon Lékó nyugodtan készülhet Kramnyik elleni csatájára, még nehéz megmondani, hogy visszatér-e 1.e4-re, vagy marad a brissagói fegyver, 1.d4. Polgár Juditra az angolok legjobbja, Michael Adams vár, nagymesternőnk lesz a világos. A hatodik fordulóban Judit sötéttel Griscsukkal csatázik, míg Péter is "másodhúzó" Van Welyvel szemben.

A hetedik játéknapon kétfrontos magyar-angol derbi, Polgár-Short, Lékó-Adams párosításban. A nyolcadik fordulóban az érdeklődés középpontjában Anand és Kramnyik rangadója áll majd, de nekünk is lesz miért drukkolnunk, hiszen Griscsuk-Lékó és Morozevics-Polgár partikat kísérhetünk figyelemmel.

A második szabadnap után, január 25-én folytatódik a pontvadászat, Polgár-Bruzon, Lékó-Short szereposztásban. A tizedik fordulóban ismét nagy csatákat láthatunk, a Morozevics-Lékó, Topalov-Polgár a párosítás. A 11. fordulóban nagymesternőnk világossal Anand ellen küzd, míg Lékó a kubai Bruzonnal. A 12. játéknapon Topalov-Lékó, Polgár-Szokolov a beosztás, és a záró fordulóban Lékó-Polgár összecsapásra kerül sor.

Verőci Zsuzsa