Vágólapra másolva!
Marija Sarapova lesz a 2012-es moszkvai olimpiai pályázat nagykövete - jelentette be az orosz főváros vezetése.

"Minden erőmmel azon leszek, hogy támogassam ezt az elképzelést, hiszen sok millió orosz álma, hogy Moszkva ismét ötkarikás játékokat rendezhessen" - nyilatkozta a 17 éves teniszcsillag, aki tavaly Serena Williams legyőzésével élete első Grand Slam-diadalát aratta Wimbledonban.

"Rendkívül örülünk neki, hogy elfogadta a felkérésünket, hiszen egy olyan fiatal tehetségről van szó, aki szimbólummá vált az orosz sportéletben" - mondta Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 6-án Szingapúrban dönt arról, hogy melyik város rendezheti a hét év múlva esedékes ötkarikás játékokat, amelyre Moszkva mellett Párizs, New York, Madrid és London pályázik.

Az orosz Szvetlana Kuznyecova akadt fenn a december 18-19-i bemutató tenisztorna során elvégzett doppingvizsgálaton Charleroi-ban - árulta el az AFP-nek Claude Eerdekens belga sportminiszter.

A tárcavezető korábban nevet nem említett az üggyel kapcsolatban, csak annyit közölt, hogy egy ismert teniszezőről van szó. Ezzel gyakorlatilag nem mondott semmit, hiszen a viadalon Kuznyecova mellett a belga Justine Henin-Hardenne, az orosz Jelena Gyementyjeva és a francia Nathalie Dechy személyében négy kiemelkedő tudású játékos vett részt.

"A francia közösség doppingszakemberei végezték el az ellenőrzést mind a négyük esetében. Csak Kuznyecova mintájában találtak tiltott szert, mégpedig ephedrint. Az érintettnek ajánlott küldeményként postázták pénteken a vizsgálat eredményét, amelyről egyébként tájékoztatták a charleroi-i királyi ügyészséget, valamint a belga, az orosz és a nemzetközi teniszszövetséget is" - fogalmazott Eerdekens.

A korábbi miniszteri közlésre Henin-Hardenne és Gyementyjeva nem reagált, Kuznyecova és Dechy azonban jelezte: ők nem éltek tiltott szerekkel.

"Soha sem használtam teljesítményfokozókat. Az elmúlt idényben összesen tizenegyszer vettek tőlem mintát, csak a novemberi moszkvai Fed-kupán négyszer" - mondta a US Openen diadalmaskodó orosz klasszis.

Dechy annyit tett hozzá, hogy véletlenszerű ellenőrzésen vett részt, s azt mondták neki, ha valami probléma lesz, három-négy héten belül értesítik. "Sem engem nem kerestek, sem a francia szövetséget nem hívták, így hát nem kívánok foglalkozni az üggyel."

Kuznyecova doppinggyanúba keveredett/sport/egyeni/tenisz/20050117mandula.html?pIdx=1