Vágólapra másolva!
Múlt szombat óta a spanyolországi Sierra Nevada hegységben edz a magyar úszóválogatott legjava. A Turi György vezette csapat 2300 méteres magasságban gyakorol, készülve a nyári világbajnokságra, melynek a helyszíne egyelőre ismeretlen, hiszen Montreal a napokban lépett vissza a rendezéstől anyagi gondokra hivatkozva. Az edzésadag félelmetes, nemcsak egy úszónak, hanem még egy hosszútávfutónak is becsületére válna.  

"Napi tizenhat-tizenhét kilométert úszunk, már alig állunk a lábunkon, nagyon várjuk a hazautazást. Pedig még csak a kéthetes tortúra felénél tartunk" - mondta telefonon Gyurta Dániel, a Jövő SC 15 éves olimpiai ezüstérmes klasszisa.

- A többiek is megszenvedik az edzőtábort?
- Mindenki fáradt, de valamennyien tudjuk, hogy a nyári sikerekhez a téli szenvedés jelenti a szükséges, és egyáltalán nem biztos, hogy elégséges feltételt.

- Granada, a talán legszebb spanyol város nincs messze önöktől, jártak már ott?
- Igen, de azért a táborhelyünktől, a Sierra Nevada nevű helységtől jó kétórás autóbuszútra van. Szóval, láttuk az Alhambrát, meg a többi nevezetességet.

- Érződik a komoly tengerszint feletti magasság?
- Kezdetben még jobban éreztük, de aztán megszoktuk.

- Hallották, hogy nem Montreal lesz a házigazdája a nyári világbajnokságnak?
- Hogyne, s azt is tudjuk, hogy Moszkva vagy Athén léphet a kanadai város helyére rendezőként.

- Melyiknek örülne jobban?
- Tulajdonképpen mindegy, de érzelmi okokból - hiszen ott lettem olimpiai ezüstérmes Európa-csúccsal a 200 méteres mellúszásban - Athénnak jobban örülnék.

A spanyolországi edzőtáborban Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Molnár Ákos (Jövő SC), Risztov Éva, Bara Eszter, Cseh László, Rudolf Roland, Kovács Norbert, Mokány Balázs (Kőbánya SC), Jakabos Zsuzsanna (Pécs) és Hosszú Katinka (Baja) gyakorol. A csapat jövő szombaton este 9 órakor, Párizs felől érkezik haza.

Ch. Gáll András