Vágólapra másolva!
A Torinóban zajló műkorcsolya Európa-bajnokságon csütörtökön a férfiak versenyét a favorit orosz Jevgenyij Pljuscsenko nyerte, megelőzve a címvédő francia Brian Joubert-t.  Jégtáncban az orosz Navka, Kosztomarov duó vezet, a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős a 11. helyen áll. Pénteken megkezdődik a női verseny is, amelyben a címvédő Sebestyén Júliának szerencséje volt a sorsolással.

Bár a francia Brian Joubert címvédőként érkezett Torinóba, azzal ő is tisztában lehetett, hogy tavaly Budapesten azért nyerhetett, mert az akkor még csak kétszeres világbajnok Jevgenyij Pljuscsenko kétszer is elesett a kűrjében.

Egy hónap múlva az orosz klasszis Dortmundban aztán megszerezte a harmadik vb-aranyát is, de Joubert lett az ezüstérmes, jelezve, hogy manapság mindenképpen ő Pljuscsenko legkomolyabb ellenfele.

S ezt az Eb rövid programja is igazolta, olyannyira, hogy kedden a francia versenyző érdemelte ki a legmagasabb pontszámot. Az új pontozási rendszerben a hibátlan produkciót nyújtó Joubert 76,98 pontot kapott, a több apró bizonytalankodással korcsolyázó Pljuscsenko 75,33-at, míg a harmadik helyre sorolt svájci Lambiel 69,97-et.

A negyedik helyre az orosz Grjazev 68,20-szal, az ötödikre a vb-bronzérmes német Lindemann 67,75-tel, a hatodikra a belga van der Perren 67,46-tal került. Mindez előrevetítette, hogy csütörtökön két külön verseny lesz: Joubert és Pljuscsenko között az arany-, Lambiel, Grjazev, Lindemann és van der Perren között pedig a bronzéremért.

Az utolsóként jégre lépő csoportban természetesen ők hatan kaptak helyet, mégpedig Joubert, Lambiel, van der Perren, Grjazev, Pljuscsenko, Lindemann szólítási sorrendben. Joubert kifogástalan négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop kombinációval nyitott, s a programja kilenc ugrásából hét tökéletesre sikerült, kettőnél két lábra érkezett.

De a lényeg az volt, hogy nem esett el. A bíróktól nagyon magas pontszámokat kapott, s így alaposan feladta a leckét Pljuscsenkónak. Aki azonban megoldotta a feladatot, s nemcsak előadásmódban múlta felül a franciát, ami várható volt, a kűrje eleve anyagerősebb is volt, s gyakorlatilag hibátlanul sikerült. Az orosz versenyző negyedik Eb-aranyát szerezte, Joubert-nek pedig ezúttal be kellett érni az ezüsttel. A bronzérmet a német Lindemann szerezte meg.

Jégtáncban az original program után a címvédő orosz Navka, Kosztomarov duó növelte az előnyét az élen. A Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős továbbra is a 11. helyen áll. A verseny pénteken este a kűrrel zárul. Pénteken délután a rövid programmal megkezdődik a nők versenye is.

A 37 induló között Póth Diána a 11., Pádár Bianca a 25., Sebestyén Júlia a 36. jégre lépő lesz, azaz a címvédő Sebestyén igazán nem panaszkodhat a sorsolásra. Legnagyobb vetélytársai közül az orosz Szokolva 6., az ugyancsak orosz Szluckaja 7., az ukrán Ljasenko 16., az olasz Kostner 24. a szólítási sorrendben.

Eredmények, férfiak, végeredmény:
1. Pljuscsenko (orosz) 227,14;
2. Joubert (francia) 224,43;
3. Lindemann (német) 200,54;
4. Lambiel (svájci) 196,47;
5. Grjazev (orosz) 196,31;
6. van der Perren (belga) 195,47

Jégtánc, állás az original program után:
1. Navka, Kosztomarov (orosz) 107,81;
2. Grusina, Goncsarov (ukrán) 102,40;
3. Chat, Sakhnovski (izraeli) 98,99;
... 11. Hoffmann Nóra, Elek Attila 76,93.

Fábik Tibor