Vágólapra másolva!
Szerdán és csütörtökön Budapesten ülésezett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége, de arról, hogy mi történt a zárt ajtók mögött, péntek délutánig semmi sem szivárgott ki. Jelzésértékű volt, hogy csütörtökön Aján Tamás, az IWF elnöke sem kívánt nyilatkozni a sportnapilapnak. Az IWF Hold utcai főhadiszállásán még pénteken délben is fogalmazták a hivatalos közleményt, amely számunkra nagyon rossz hírt tartalmaz: ha egyelőre csak ideiglenesen is, de felfüggesztették a Magyar Súlyemelő Szövetséget.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség huszonegy tagú elnöksége a NOB orvos-igazgatója, dr. Patrick Schamasch, a WADA európai igazgatója, Tom Dielen, valamint nyolc európai, ázsiai és pánamerikai ország sport- és orvos- szakértői bevonásával tartotta meg rendkívüli, kibővített ülését a Corinthia Grand Hotel Royalban.

Itt az elnökség döntött három olyan nemzeti szövetség 1-1 éves felfüggesztéséről, amely a tavalyi évben három vagy több pozitív esetet produkált. Az érintettek a magyar, az indiai és az iráni szövetség. Esetünkben a felfüggesztés egyelőre ideiglenes, mivel az athéni olimpián doppingvétségen ért Gyurkovics Ferenc és Kovács Zoltán a Nemzetközi Sportbírósághoz fellebbezett, s az IWF a végleges határozat meghozatalához megvárja a lausanne-i ítéletet.

(Athénban Kecskés Zoltán még a versenyek előtt az IWF vizsgálatán produkált pozitív mintát, ő a harmadik magyar vétkes.) Amennyiben a felfüggesztő határozat jogerőre emelkedik, akkor versenyzőink nem indulhatnak az idei világversenyeken, így a szeptember eleji katari világbajnokságon sem.

Amint a közlemény leszögezi, az ülés elsődleges célja az IWF doppingellenes programjának további szigorítása volt, s új stratégiák kidolgozása a sportág tisztaságának érdekében. Az IWF elnöksége ismét a leghatározottabban foglalt állást és agresszív kampánnyal száll síkra a sportág presztízsét romboló dopping megszüntetéséért:

"A szövetség ezennel azt a kérlelhetetlen üzenetet küldi a versenyzőknek és nemzeti szövetségeknek, hogy: Aki nem tartja magát a szabályokhoz, az ne versenyezzen! Angolul: You don't comply - you don't compete!" (A jelmondat nagyon megtetszett a WADA képviselőjének, s az IWF engedélyét kérte, hogy a doppingellenes ügynökség számára is átvehesse.)

Az IWF elnöksége a tavaly augusztusban életbe lépett új doppingellenes szabályzat kiegészítéseként további szigorításokat fogadott el. Ezek között szerepel többek között, hogy saját doppingellenőrző teamet hoznak létre a WADA segítségével, s az ellenőrzések arányát még jobban eltolják a felkészülési időszakokban végzett tesztelés irányába.

Döntöttek arról, hogy a pozitív doppingmintát produkált versenyzők listáját 2001-ig visszamenőleg külön listán publikálják az interneten, és arról is, hogy a jövőben minden pozitív eredményt mindjárt az A minta eredménye után megjelentetnek.