Vágólapra másolva!
A Tour de Hongrie, a legnagyobb magyar kerékpárverseny idén ünnepli 80. születésnapját, de nemcsak ez emeli a nyár egyik legjelentősebb hazai sporteseményének rangját. Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke bejelentette: a magyar körverseny a nemzetközi szövetség versenynaptárában 2.2-es minősítést kapott, így a Tour de Hongrie története során először világranglista-pontokat szerezhetnek a legjobban szereplő kerékpárosok.

Jelentősen erősödik a Tour de Hongrie kapcsolata a verseny során érintett településekkel is, mindez a decemberben kiírt pályázatnak köszönhető. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a 2,5 millió hazai kerékpárosra és az útvonalon érintett települések értékeire.

A 2004-es Tour de Hongrie iránt minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés, az utak mellett és a televíziók képernyője előtt több mint másfél millióan találkozhattak a kerékpáros karavánnal. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió valamennyi szakaszról hosszabb összefoglalót sugárzott, az országos és regionális elektronikus médiumok hírműsoraiban is minden nap beszámoltak az eseményről.

Az írott sajtóban több száz cikk foglalkozott a Tourral, akárcsak az internetes portálokon - Svédországon és az Egyesült Államokon át egészen Ausztráliáig. A verseny hivatalos honlapja élőben számolt be a verseny állásáról, s hazánkban először az érdeklődők GPS segítségével követhették nyomon, merre járnak éppen a kerékpárosok.

A Tour de Hongrie 2004-ben bekerült a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (Union Cycliste Internationale - UCI) hivatalos versenynaptárába, s megfelelt a szigorú előírásoknak, a szervezésről az UCI nemzetközi ellenőre és a hivatalos doppingellenőr is elismerően szólt.

Nagy sportdiplomáciai sikerként könyveljük el, hogy a Tour de Hongrie utolsó szakaszait a helyszínen követte végig Jean-Marie Leblanc, a Tour de France igazgatója, és a szervezők azóta is gyümölcsöző együttműködést alakítottak ki a világ egyik legnagyobb sportszervező cégével, a Tour de France és a Dakar rali rendezőjével, az ASO-val.

2005-ben az UCI a tavalyi 2.6-os besorolás után 2.2-es kategóriájú versenynek minősítette a Tour de Hongrie-t, ez pedig azt jelenti, hogy a viadal történetében először világranglista-pontokért harcolhatnak majd a résztvevők.

A 2005-ös Tour de Hongrie egy héttel a Tour de France párizsi befutója után, augusztus elsején rajtol, a végső befutó pedig augusztus 7-én vasárnap lesz, a hagyományoknak megfelelően Budapesten.

A táv megközelíti majd az 1000 kilométert, s a legnagyobb hazai verseny egy hét alatt érinti az ország valamennyi régióját, legszebb tájait, nagyvárosait, idegenforgalmi központjait. A szervezők a részletes programot márciusban hozzák nyilvánosságra.

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága csak márciustól fogadja el a nevezéseket, de már az év első napjaiban több mint 20 külföldi kerékpáros csapat küldte el jelentkezését, köztük osztrák, német, holland, svéd, lett, lengyel, cseh, ausztrál és dél-afrikai együttesek.

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága a Localinfo támogatásával pályázatot hirdetett a hazai önkormányzatok részére, ebben az esztendőben ugyanis a profi kerékpárverseny mellett több rendezvényt is szervez a településekkel karöltve. Áprilisban rajzpályázat indul, amelynek témája természetesen a kerékpározás lesz, a legjobbnak ítélt rajzok beküldői kerékpárokat nyerhetnek, míg a legtöbb munkát beküldő iskolába a Tour de Hongrie csapata látogat el, s játékos kerékpáros közlekedésbiztonsági bemutatót tart a gyerekeknek.

Az utolsó tanítási héten (június 6-12.) híres sportolókból, közéleti személyiségekből álló kerékpáros váltó járja majd végig a Tour de Hongrie útvonalát, a Tour-Túra váltóhoz minden településen csatlakoznak majd a gyerekek és a sportbarátok, hogy együtt hívják fel a figyelmet a kerékpáros közlekedésbiztonság fontosságára.