Vágólapra másolva!
Az olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert ügyében - akárcsak a hasonló sorsra jutott kalapácsvető Annus Adrián esetében - hat héten belül hozza meg döntését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Az ötkarikás játékokról elégtelen mintaadás miatt kizárt Fazekas, illetve a tanúk és szakértők meghallgatása csütörtökön kezdődött és pénteken délután fél háromkor ért véget a lausanne-i Hotel de la Paix-ben.

Az első nap többek között Pikó Károly, a sportoló orvosa, valamint a vezető görög doppingellenőr számolt be tanúként arról, hogy szerintük miként zajlott le az athéni ellenőrzés, pénteken pedig szakértőket, továbbá a diszkoszvető családtagjait faggatta a háromfős választott testület. A védelem azt próbálta bizonyítani, hogy Fazekas a megalázó, az őt emberi méltóságában sértő bánásmódból következően nem tudott elegendő vizeletet produkálni.

Fazekas ügyvédje, Eva Maria Barki korábban azt mondta: szerinte az augusztusi döntés előtt azt kellett volna vizsgálni, hogy a diszkoszvető miért nem tudott elégséges mintát adni, vagyis az előírt 75 milliliter helyett miért csak 25-öt produkált. Szerinte a szabályok kimondják: az elégtelen mintaadás csak akkor minősül vétségnek, ha "komoly indok nélkül" történik.

A háromfős lausanne-i testületbe az atléták egy osztrák szakembert jelöltek, rajta kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a CAS képviselője alkotja a grémiumot, amelynek a döntése kötelező érvényű lesz a NOB-ra, a sportolókra s az érintett szövetségekre nézve egyaránt.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége az utólagos mintavétel megtagadása miatt kizárt Annust felmentette, Fazekast pedig egy évre tiltotta el.