Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Hotel Rosszija "aranytermében" február 14. és 23. között rendezik meg az Aeoroflof nyílt versenyét. Az orosz légitársaság immár negyedszer főszponzora a négy csoportban megrendezésre kerülő tornának, 515 nevezést dolgoztak fel a szervezők. A legnagyobb érdeklődés a 82 résztvevős A1 tornát kíséri majd, 80 ezer dollár a díjazása, az első helyezett 30 ezerrel gazdagodik. Berkes Ferenc és Gyimesi Zoltán próbál szerencsét a rangos mezőnyben. A verseny győztese meghívást kap a júliusi, dortmundi szuperversenyre.

Az esztendő legrangosabb nyílt versenyén az orosz és a nemzetközi sakkélet neves képviselői csapnak össze, ahol minden játszma igazi kihívást jelent. A szervezők számára nagy tanulság volt a tavalyi verseny, a 201 résztvevőre kevésnek bizonyult a 9 forduló, ezért ebben az évben újítottak.

Az A1 versenyen 2550 Élő-pont a ponthatár, csak a holland tehetségnél, L'Ami-nál tettek kivételt, így a svájci rendszerű tornán az élen állóknak szinte garantált a 16-os kategóriájú mezőny, a sikeresen szereplők jelentős pénzdíj mellett Élő-pontokat is gyűjthetnek. A torna győztese a dortmundi szuperversenyre is meghívást kap. Az A2 tornán 2400 pont az alsó határ, 12 ezer dollár az első díj.

A világranglistán a tizedik helyre előretört Etienne Bacrot a legmagasabb Élő-pontos, érdeklődéssel várjuk a calviai sakkolimpián az ukrán aranyérmes együttes éltáblásaként remeklő Vaszilij Ivancsuk játékát. A FIDE exvilágbajnoka, Alekszandr Halifman nem játszhatott a novemberi Szuperbajnokságon, a szentpétervári nagymester is bizonyíthat.

A rajtlista első húsz helyezettje az Élő-pontszámok sorrendjében: Bacrot (francia, 2715), Ivancsuk (ukrán, 2711), Akopjan (örmény, 2693), Aronyian (örmény, 2684), Bologan (moldáv, 2683), Szakajev (orosz, 2677), Nisipianu (román, 2673), Szutovszkij (izraeli, 2669), Radzsabov (azeri, 2667), Motylev (orosz, 2665), Malahov (orosz, 2664), Halifman (orosz, 2664), Mamedgyarov (azeri, 2657), Sasikiran (indiai, 2657), Zvjagincev (orosz, 2653), Szmirnov (2645), Alekszandrov (fehérorosz, 2635), Beljavszkij (szlovén, 2635), Kobalija (orosz, 2634).

Számos ismert nagymester még a mezőnyben, amelynek erősségét jól jelzi, hogy Berkes Ferenc 2610 Élő-pontjával 34. a rangsorban, de bajnokunkat tavaly sem zavarta, hogy csak a 37. helyről rajtolt. Szép sikerként veretlenül lett holtversenyben negyedik. Gyimesi Zoltán 2602-vel a 41. a rajtlistán. A Wijk aan Zee-i nagymesterverseny első helyezettje, Szergej Karjakin 2599-cel a 45., de alighanem az ukrán fiatal titán magas helyezésre tör.

Az esetleges holtversenyt a tavaly bevezetett szabály szerint döntik el, a több sötét partit játszót preferálják, ha ez sem dönt, akkor a mezőnyértéket számolják, az ellenfelek Élő-átlagát. Eddig valamennyi tornán holtverseny alakult ki az első helyen. A nyitó versenyen, 2002-ben öten értek el 6,5 pontot, az orosz Griscsuk, a fehérorosz Alekszandrov, az amerikai Sabalov és Kajdanov, valamint a svájci Milov.

Két éve a moldáviai Bologannak kedvezett a holtversenyt eldöntő mezőnyérték, a fehérorosz duó, Alekszandrov és Fedorov, valamint az orosz Szvidler előtt hirdették ki győztesként, és egyúttal meghívást kapott a dortmundi szuperversenyre, amelyet óriási meglepetésre megnyert. Tavaly az orosz Rublevszkij is 7 ponttal diadalmaskodott, az örmény Vaganjant és az orosz Filippovot azzal előzte meg, hogy ötször játszott sötéttel.

Az időbeosztás a brissagói világbajnoki döntőn alkalmazott lesz, két óra 40 lépésre, majd egy óra 20 húzásra, végül 15 perc a játszma befejezéséig, és lépésenként 30 másodperc jutalomidő. A tornát a www.aeroflotchess.com oldalon lehet élőben követni, ma este tartják az ünnepélyes megnyitót, kedden magyar idő szerint 13 órakor kezdődik a csata, 23-án ér véget a pontvadászat.