Vágólapra másolva!

Csütörtökön megkezdődik az öttusaidény

Csütörtöktől vasárnapig kerül sor az öttusázók hazai idénynyitójára, a hagyományos budapesti fedett pályás viadalra. A program a férfi és a női váltó országos bajnoksággal kezdődik, amelyben azonban a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is indulnak külföldi csapatok. Pénteken a hagyományos verseny selejtezőjét rendezik a férfiak számára, szombaton a nők, vasárnap pedig a férfiak döntőjére kerül sor.

A válogatottaknak vélhetően jó alkalmat teremt majd a viadal a tesztelésre a Világkupa-sorozatot megelőzően. A 12 ország versenyzőiből összeálló mezőny nem túlságosan erős, bár mindkét nemben akadnak olyanok, akik rendszeresen a legjobbak között végeznek, így a magyarok mellett a francia Cédric Pla és a lengyel Marcin Horbacz, illetve az olasz Claudia Corsini, a lengyel Paulina Boenisz vagy az ugyancsak francia Axelle Guiguet.

Amint azt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elmondta, a legfontosabb most az, hogy versenyhelyzetben próbálják ki magukat a kerettagok.

Az esemény keddi sajtótájékoztatójával egybekötve került sor a sportág új lőterének avatására az Olimpiai Csarnokban. Ennek kapcsán Császári Attila, a szövetség elnöke arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy öt éve, a Budapest Sportcsarnok leégése óta kerestek állandó helyet a Sius-Ascor berendezéseknek, s hogy a hosszú kutatás, illetve a szövetség és a Sportfolió Kht. összefogásának az eredményeként kerülhetett sor végül is a lőtér kialakítására.

Az avatásra a szervezők meghívták a sportág valamennyi magyar olimpiai bajnokát, akik sorshúzással döntötték el, hogy az egyes lőállások melyikük nevét viseli a jövőben. Ott volt az eseményen Szondy István, Kovácsi Aladár, Németh Ferenc, Nagy Imre, Török Ferenc, Balczó András, Mizsér Attila, Martinek János és Vörös Zsuzsanna, a távollévő Benedek Gábort, Móna Istvánt és Fábián Lászlót pedig egy-egy egykori sporttárs helyettesítette a húzásnál.

Mivel a teremben 16 lőállást alakítottak ki, négy hely még kiadó további bajnokoknak.

A négynapos viadalon az első számot már az új lőtéren bonyolítják le, a vívásra a Nemzeti Sportcsarnokban, az úszásra a mellette lévő uszodában, a lovaglásra a Nemzeti Lovardában, a futásra pedig az Olimpiai Csarnokban kerül sor.