Vágólapra másolva!
A korábbi 1 millió 250 ezer helyett már 400 ezer dollárral magasabb pénzdíjjal próbálja asztalhoz csábítani az orosz exvilágbajnok Garri Kaszparovot és a jelenlegi FIDE-világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot az egymás elleni párosmeccsre a nemzetközi szövetség kalmük elnöke.

Az 1 650 000 dollárra növelt summáról keddi moszkvai sajtótájékoztatóján beszélt Kirszan Iljumzsinov, aki közölte, hogy az Isztambulba tervezett összecsapás új pénzalapjának biztosítására Törökország kormánya vállalt garanciát.

A FIDE első embere hozzátette, hogy a "két K" pároscsatájának várható időpontja április vége, május eleje, a részletekkel kapcsolatos pontosítások után pedig a végleges döntést a sportági világszövetség elnökségének a grúz fővárosban tartandó február 26-i ülésén hozzák meg. Azt is hangoztatta, hogy a világbajnoki címegyesítési folyamat sikeres befejezéséről nem mond le a FIDE, mert - fogalmazott - "a sakkvilágnak szüksége van egy elismert és törvényes uralkodóra".

Iljumzsinov - kitérve Kaszparov minapi bejelentésére, amelyben a világranglista éllovasa megelégelvén a meccsük körüli hosszadalmas huzavonát, lemondta a Kaszimdzsanov elleni összecsapást - közölte, hogy ő nem kapott semmiféle hivatalos elutasító választ Kaszparovtól, és hogy a "tárgyalások az összes érintett féllel folytatódnak".

Egyszersmind kijelentette, hogy a hasonló súlyú jövőbeli sakkviadaloknál már nem a szponzorokkal fognak megállapodást kötni, hanem a rendezvénynek otthont adó ország kormányával, ahogyan történt az most Törökország esetében is.

Ha tényleg létrejön az összecsapás, a Kaszparov-Kaszimdzsanov párosmérkőzés győztese az egyesített vb-címért azzal az orosz Vlagyimir Kramnyikkal ülhet majd asztalhoz, aki a Lékó Péterrel szemben 7-7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki titulusát októberben, Svájcban.