Vágólapra másolva!
Lékó Péter hétfőn reggel utazott el Linaresbe, az esztendő egyik legrangosabb nemzetközi versenyének színhelyére. Az andalúziai városban február 22-én  tartják meg a viadal sorsolását, a hét résztvevős, kétfordulós tornán a pontvadászat másnap kezdődik meg. Nagymesterünk szenzációs Wijk aan Zee-i tornagyőzelme után ismét esélyesként ül sakkasztalhoz, többek között a világranglistát vezető Garri Kaszparov és a FIDE-exvilágbajnok, Viswanathan Anand  társaságában.

A spanyol kisváros elsősorban a sakknak köszönheti hírnevét. Linaresben 1978-ban rendeztek először tornát, és az 5-ös kategóriájú, Jaan Eslon elsőségével zárult verseny után még kevesen gondoltak arra, hogy a képzeletbeli sakktérkép egyik fővárosaként emlegetjük majd. Az idei viadal ismét 20-as kategóriájú, 2743-as Élőpont-átlagú. Lékó Péter két éve fantasztikus tornagyőzelmet ért el, harcos játékfelfogásával meglepte riválisait. Négy győzelmével előzte meg a két nyerést elérő Vlagyimir Kramnyikot, aki egyedül őrizte meg a veretlenségét a nemes versengésben. Lékó megszakította Garri Kaszparov páratlan sikersorozatát, a világranglistát vezető orosz exvilágbajnok 1999 januárja óta tíz szuperversenyen játszott és kilencszer egyedül, 2000-ben Kramnyik társaságában holtversenyben lett első, 2003-ban Kaszparov kénytelen volt beérni a holtversenyes harmadik hellyel. Tavaly Lékó éllovasként játszotta Vlagyimir Kramnyik ellen az első helyet eldöntő rangadót. A parti kritikus pillanatában túlértékelte esélyeit, vesztett, és végül félpontos hátránnyal a második helyre szorult az orosz világbajnok mögött.

A linaresi torna szervezői ezúttal is a sakkvilág sztárjait csábították az andalúziai kisvárosba, Kaszparov immár tizennegyedszer vállalta a részvételt, a címvédő Kramnyik azonban cserbenhagyta a viadalt. Kaszparov már megszokhatta, hogy a szuperversenyeken ő a legidősebb a résztvevők között, a 41 éves orosz exvilágbajnok 1990-ben győzelemmel mutatkozott be a spanyol városban. Egy évvel később kapott egy fricskát Vaszilij Ivancsuktól, aki 1989 után másodszor is tornagyőzelmet ünnepelt, az ukrán nagymester Kaszparovot is legyőzve veretlenül lett első. A FIDE akkori világbajnokát közismerten kemény fából faragták, 1992-ben kétpontos előnnyel végzett az élen, majd elsőségét megismételte. A legnagyobb riválisokat, Karpovot és Anandot is legyőzte, és másfél pont előnnyel nyert. Egy évvel később Karpov pályafutása egyik legfényesebb diadalát aratta, a 13 játszmából gyűjtött 11 ponttal fölényesen lett első, Kaszparov kétszer is botlott, Lautier és Kramnyik tépázta meg tekintélyét, és 2,5 pontos hátránnyal lett holtversenyben második.

A csalódott világbajnok a következő évben kihagyta Linarest, ezt Ivancsuk bánta legkevésbé, 10 pontot ért el a 13 partiból, harmadszor lett tornagyőztes. A második helyezett Karpov is megőrizte veretlenségét, de a FIDE világbajnoka csak ötször tudott nyerni, ezzel szemben Ivancsuk hétszer fogadhatta legyőzött ellenfeleinek gratulációját. A hagyományos versenyek sorozata 1996-ban megszakadt, de 1997-ben ismét vendégül látták a sakkvilág elitjét. Kaszparov nem tudta megőrizni veretlenségét, első lett, de Ivancsuk megtréfálta. Vigasztalásul Kaszparov egy ponttal megelőzte feltörekvő honfitársát, Kramnyikot.

Egy évvel később a szervezők változtattak a lebonyolításon, a 14, illetve 12 résztvevős körversenyek helyett áttértek a kétfordulós formára. 1998-ban heten viaskodtak a 21-es kategóriájú versenyen, Anand lett az első és furcsa szenzációként Kaszparov a remikirály. A csalódott "király" 11 hónapos "önkéntes száműzetésre" ítélte magát, majd a 1999 januárjában tért vissza a sakkasztalhoz. Kaszparov pályafutása egyik legnagyobb sikereként emlékezik vissza az 1999-es tornagyőzelmére, 2,5 ponttal előzte meg Kramnyikot és Anandot, a 14 partiból 10,5 pontot szerzett. A londoni Braingames világbajnoki döntőn Kramnyiktól elszenvedett veresége után már "leírt" ex-világbajnok négy éve még rátett egy lapáttal, és 3 pontos előnnyel győzött. 2002-ben a második félidőben játszott jobban, fontos partiban verte meg a Linaresben bemutatkozó Ponomarjovot, másfél pontos előnnyel végzett az élen.

Két éve fantasztikus magyar siker született, Lékó két világbajnokot és két exvilágbajnokot megelőzve végzett az élen. Az esztendő legrangosabb viadalán nem kellett sokat várni a szenzációra, Kaszparov a második játéknapon tisztet nézett el az igen bátran játszó 16 éves Radzsabovnak, s a váratlan vereség láthatóan keresztülhúzta számításait. A harmadik fordulóban ráadásul gigászi küzdelemben csak remizett Péterrel. Nagymesterünk kikapott Anandtól, az első kör után Kramnyik 4 ponttal vezetett, Lékó, Anand és Kaszparov hátránya fél pont volt. Az ellenkező színelosztással lebonyolított második körben Kramnyik csak hét döntetlent könyvelhetett el, míg Lékó a spanyolok reménysége, Vallejo Pons elleni kisiklását két nyeréssel kompenzálta, Radzsabov francia védelmére mért csapást, majd Ananddal szemben vezette győzelemre a tanulságos bástyavégjátékot. Kaszparov sem tudott játszmát nyerni a második félidőben, Ponomarjov már későn ébredezett.

A torna végeredménye:
1-2. Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik 7 pont
3-4. Viswanathan Anand és Garri Kaszparov 6,5
5. Ruszlan Ponomarjov 5,5
6. Francisco Vallejo Pons 5
7. Tejmur Radzsabov 4,5

A tavalyi linaresi torna 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú, hét résztvevős, kétfordulós volt. A mezőnyből ezúttal hiányzott Anand, Lékó Péternek "csak" Kramnyikkal és Kaszparovval kellett csatáznia. Nagymesterünk a tavalyi tornához hasonlóan az azeri Radzsabov elleni remek győzelemmel kezdte meg szereplését, majd szabadnapja után következett Kaszparov elleni emlékezetes küzdelme, amely örökös sakkal ért véget, Lékó sajnos nem használta ki az exvilágbajnok bakiját. A negyedik játéknapon Lékó remizett Kramnyikkal is, az ötödikben Topalovval osztozott meg a ponton, majd Vallejo Ponsszal remizett. A hetedik fordulóban holtversenyes társára, a spanyol Shirovra mért vereséget, félpontos előnnyel zárta az első félidőt, Kramnyik és Kaszparov követte őt.

A folytatásban a sorozatos döntetlenek Lékónak kedveztek, ellenkező színelosztással remizte a partikat, de riválisai sem tudtak nyerni. A tizedik forduló után Lékó nyolc játszmából gyűjtött 5 ponttal vezette a mezőnyt a szintén 5 pontos, de eggyel több partit játszó Kramnyik és Kaszparov előtt. A 11. fordulóban Péter a világbajnok Kramnyikkal viaskodott, az izgalmas párharcban kikapott, esélyes állásban túlértékelte esélyét, Kramnyik ellentámadása átütött, s átvette a vezetést. A hajrában Kramnyiknak már remikkel is tartotta előnyét, Lékó jobb Berger Sonneborn értékeléssel megelőzte Kaszparovot. A 42 partiból csak 9 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:
1. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) 7 pont
2. Lékó Péter (magyar, 2722) 6,5
3. Garri Kaszparov (orosz, 2831) 6,5
4. Tejmur Radzsabov (azeri, 2656) 6
5. Veszelin Topalov (bolgár, 2735) 6
6. Alekszej Shirov (spanyol, 2736) 5
7. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2663) 4