Vágólapra másolva!
A női 4x5 km-es sífutóváltóban Norvégia csapata diadalmaskodott, s a skandináv ország ezzel első aranyérmét nyerte a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon.

Az első váltáskor még 22 másodperces hátrányban volt a végül győztes kvartett az oroszokkal szemben, ám ezt a 40 éves Hilde Pedersen alaposan lecsökkentette, míg a záró 5 km-nek tulajdonképpen már együtt vághatott neki a világ legjobb sprinterének tartott Marit Björgen a 2x7,5 km-es üldözéses versenyt megnyerő Julija Csepalovával.

A Világkupa pontversenyében toronymagasan vezető klasszis igazolta a papírformát, s 700 méterrel a cél előtt faképnél hagyta riválisát. A norvégok mögött az oroszok végeztek a második s az olaszok a harmadik helyen.

Björgen már harmadszor állhat dobogóra a vb-n, korábban a szabadstílusú 10 km-en bronz-, az üldözéses versenyben pedig ezüstérmes lett. Várhatóan hamarosan tovább gyarapítja medálgyűjteményét, hiszen egyéni sprintben és társnőjével együtt csapatsprintben is első számú favoritnak tekinthető.

A hétfői versenyben a staféták első két tagja klasszikus stílusban, míg a harmadik és negyedik ember szabadstílusban teljesítette a maga 5 km-es távját.

Eredmények:
női 4x5 km-es sífutóváltó, világbajnok:
Norvégia (Vibeke Skofterud, Hilde Pedersen, Kristin Steira, Marit Björgen) 57:15.7 perc
2. Oroszország (Larissza Kurkina, Natalja Baranova-Maszolkina, Jevgenyija Medvegyeva-Abruszova, Julija Csepalova) 7.6 mp hátrány
3. Olaszország (Gabriella Paruzzi, Antonella Confortola, Sabina Valbusa, Arianna Follis) 49.7 mp h.
4. Németország 1:11.3 p h.
5. Finnország 1:25.1 p h.
6. Csehország 1:30.1 p h.