Vágólapra másolva!
"Van a szállodánk mellett egy hangulatos étterem, Wienerwald a neve, ott vacsoráztunk a csütörtök esti edzés után. Remek tyúkhúslevest ettem, utána egy kis gyümölcsöt, többet két nappal a világbajnoki címmeccs előtt már nem szabad. A tréninget 78 kilósan fejeztem be, vacsora után sem nyomtam 79-nél többet, azaz még így is 30 dekával a félnehézsúly határa alatt voltam" - mondta Hamburgból telefonon Erdei Zsolt az [origo]-nak. Madár szombat este a Color Line Arenában hármas világbajnoki címmeccs keretében "ősi" ellenfelével, az argentin Hugo Hernán Garayjal csap össze, akit tavaly egyszer már - szoros pontozással - legyőzött.

A két veretlen magyar profi, Balzsay Károly és Erdei tehát egy programban lép szorítóba. Balzsay hatmenetesre tervezett meccset vív, ellenfele egy 28 éves, 7 győzelemmel, 20 vereséggel és 3 döntetlennel rendelkező francia öklöző.

Az est fénypontja persze a 16 hónapnyi szünet után a szorítóba visszatérő Dariusz Michalczewski. A Tigris akkor a mexikói Julio González ellen veszítette el WBO-koronáját, amit viszont Erdei Zsolt ragadott el bő egy éve a mexikóitól. A 17 000-es Color Line Arenába már minden jegy elkelt, ami nem is csoda: mindenki a Tigris "comeback-jére" kíváncsi.

Mi pedig Erdei címvédésére. "Madár" tavaly május 8-án egyszer már legyőzte a roppant kemény Garay-t, a pontozás akkor többségi volt (114-114, 116-112, 115-113), s akadt, aki nem volt meggyőződve a magyar világbajnok fölényéről. (Például Garay és tábora.)

Ami tény: Erdei nem készült fel olyan tökéletesen arra az összecsapásra, mint az öt hónappal azt megelőző González ellenire. Most - ha a súlyból lehet következtetni a formára - egy deka háj sem lesz Erdein.

"Nem, hogy fogyasztanom kellene, még vacsora után is 30 dekával a súlyhatár alatt voltam. Persze a rám jellemző úszógumit teljesen sohasem fogom tudni ledobni, de úgy érzem, ennél jobban már nem tudtam volna felkészülni" - mondta Erdei, a pénteken, 15 órakor, a Mövenpick-csarnokban esedékes mérlegelést megelőző estén.

- Mennyit készült a Garay elleni összecsapásra?
- Konkrétan nyolc hetet, ugyanis éppen két hónapja tudtam meg, hogy ő lesz az ellenfelem. De már decemberben is futottam, kondiztam, azaz korántsem a nulláról indultam.

- Garay mióta tartózkodik Hamburgban?
- Bő egy hete, már túl van az akklimatizálódáson.

- Volt már közös bemutató edzésük, milyennek látja az argentint?
- Szigorúnak, zordnak, elszántnak, keménynek, önfejűnek, mint tavaly is. De meg fogom verni!

- Izgul már?
- Persze, az adrenalin-szintem már nem hétköznapi, de ez természetes.

- Nem zavarja, hogy Michalczewski és Tiozzo meccse az este tervezett csúcspontja, s a plakátok is a "Tigris" fotójával hirdetik a gálát?
- Dehogyis, itt, Németországban Dariusz a közönségvonzó. Én csak arra összpontosítok, hogy megnyerjem a meccsemet.

- Felmerült, hogy ha mindketten győznek, akkor összejöhet egy Erdei-Michalczewski összecsapás...
- Őszintén szólva ebben nem hiszek. Mindkettőnknek Fritz Sdunek az edzője, egy istálló versenyzői vagyunk, enyhén szólva szokatlan lenne egy ilyen mérkőzés. De különben is, én csak az előttem álló meccsel foglalkozom.

a szombati, hamburgi gála műsora
szuperlégsúly (női)
Susianna Kentikian - Debbie Lohmaier

nehézsúly
Gyenisz Bovcov (orosz) - Vance Winn (amerikai)

kisközépsúly
Sebastian Zbik (lengyel) - Lonnie Hill (amerikai)

kisváltósúly
Willy Blain (francia) - Tommy Cott (amerikai)

nagyközépsúly
Balzsay Károly - Jessy Moreaux (francia)

pehelysúly
Julio Zarate (mexikói) - Vladimir Szidorenko (ukrán) WBA-döntő

félnehézsúly
Erdei Zsolt - Hugo Hernán Garay (argentin) WBO-döntő
Fabrice Tiozzo (francia) - Dariusz Michalczewski (lengyel) WBA-döntő

Ch. Gáll András