Vágólapra másolva!
Megvédte a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét Erdei Zsolt, aki harmadszor lépett ringbe címvédőként, s Hamburgban pontozással legyőzte az argentin Hugo Hernan Garayt. A győzelemről és annak körülményeiről viszont még biztosan lesz elég vita. A félnehézsúly egykori királya, Dariusz Michalczewski WBA-címmérkőzésen KO-vereséget szenvedett a francia Fabrice Tiozzótól.

Nagyon jól kezdődött magyar szempontból a nap a hamburgi Color Line Arénában, hiszen nagyközépsúlyban Balzsay Károly 4. profi összecsapásán kiütéssel győzött a francia Jessy Moreaux ellen. A magyar bunyós a második menet végén kétszer is padlóra küldte az ellenfelét, végül a játékvezető beszüntette az egyenlőtlen küzdelmet.

Következhetett a másik magyar érdekeltségű csata a félnehézsúly WBO-címéért Erdei Zsolt és az argentin Hugo Hernán Garay lépett szorítóba.

Garay cséphadaró módjára kezdte az első menetet, Erdei viszont mintaszerűen védekezett, zárt fedezésből egy-egy balegyenese pedig ült az argentin testén, fején. Madár szemöldöke ugyan kicsit megsérült, de nem ez lehetett az oka annak, hogy a második menet elején egymás után két bal felütés is eltalálta.

Több kell ennél - mondhatta Fritz Sdunek mester a szorítósarokban, ám a harmadik menet sem hozott áttörést a csatában. A dél-amerikai nem hagyta érvényesülni a magyar világbajnokot, jószerével védekezésre kényszerítette Erdeit.

A negyedik-ötödik-hatodik menetben Erdei már aktivizálta magát kicsit, a pontozók közül ketten őt látták ekkor még jobbnak.

A mérkőzés második fele újabb pofonváltással kezdődött, talán a meccs addigi legaktívabb három percét produkálták a felek Erdei balegyenesei ismét utat találtak az argentin kesztyűi között, igaz, érkezett elég válasz is. Ekkor érkezett el Erdeiénél a holtpont, a nyolcadik menet ugyanis egyértelmű Garay-fölényt hozott.

Talán egy olyan perc akadt, amikor a magyar világbajnok megvillantotta igazi tudását, Garay egyre pontosabb találataira viszont már nem akadt megfelelő válasz. Az utolsó három menet heroikus küzdelmét követően a pontozókon volt a világ szeme, Garay ünnepeltette magát - laikus szemmel talán jogosan is.

A pontozók közül azonban mindössze egy látta jobbnak az argentint (110-118), a másik kettőnél Erdei bizonyult jobbak (115-113, 116-112), aki ezzel 22. profi sikerét aratta, s megvédte világbajnoki övét.

Boros Tamás, az RTL Klub szakértője: "Tudom, nem leszek népszerű, de Zsolt nem nyerte meg ezt a mérkőzést. Nagyon nem nyerte meg!"

Erdei Zsolt: "Abszolút úgy érzem, megnyertem az összecsapást. Tény, hogy a végére elfáradtam, nem értem, miért, hiszen takarékoskodtam az erőmmel. A 12. menetet már nem is tudtam hozni. Sokkal jobban bokszoltam, mint első találkozásunkkor, több tiszta találatom volt."