Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó alighanem Dariusz Michalczewski legkevésbé sem várt, viszont tökéletesen megérdemelt és alighanem immár végérvényes bukása miatt foglalkozik majd kiemelt terjedelemben a szombat esti hamburgi Universum Box-Promotion profiboksz-gálával, nekünk, magyaroknak azonban természetesen Erdei Zsolt újabb - megosztott pontozással aratott, többek szerint vitatható - címvédése a legfontosabb az argentin Hugo Hernán Garay ellen.

Ch. Gáll András jelenti Hamburgból

Minden idők talán legnagyobb európai bokszrendezvényén - amelyen Erdei mellett a nagyközépsúlyú Balzsay Károly is győzött, méghozzá már a második menetben technikai KO-val az élő bokszzsákra emlékeztető francia Jesse Moreaux ellen - 17 ezer néző, közöttük legalább ötezer lengyel tombolt, tapsolt és persze szomorkodott, leginkább akkor, amikor a francia Fabrice Tiozzo megsemmisítő erejű jobbcsapottja a hatodik menet derekán véget vetett Michalczewski karrierjének. Mert afelől senkinek sem lehet kétsége, hogy - bár a sajtóértekezleten a gdanski bokszlegenda még kitért a válasz elől - a mostani balsikerű visszatérés egyszersmind a befejezést is jelenti minden idők egyik legsikeresebb profi bokszolójának. A pénzdíjakról annyi szivárgott ki, hogy Michalczewski vereségétől függetlenül hárommillió eurót kapott, Erdei Zsolt gázsija állítólag 150 ezer euró volt, amely mindenképpen pályafutása eddigi messze legnagyobb prémiuma.

A nyolcmeccses gála főszereplői így nyilatkoztak a sajtóértekezleten:
Erdei Zsolt: "Roppant kemény meccs volt, sokat támadott Garay, de hála Istennek én pontosabban ütöttem s jól is védekeztem. Legalább ötször-hatszor olyan jobbkezessel találtam el, amelytől más már lement volna, s láttam, ilyenkor neki is megroggyant a térde, de mégis talpon maradt. Elismerem, a végére megint elfáradtam, s a közönség talán ezért fogadta füttykoncerttel az eredményt (115-113 és 116-112 Erdei javára, 118-110 Garaynak - a szerk.). Megmondom őszintén, kicsit komikusnak éreztem, hogy kifütyülnek... Véleményem szerint most simábban nyertem, mint tavaly májusi, első összecsapásunk alkalmával. Szoros volt ez az összecsapás is, de úgy érzem, megérdemeltem a győzelmet. Hogy mikor bokszolok más szervezet, s nem a WBO égisze alatt, az a menedzsment dolga. Tiozzóval szívesen megmérkőznék, úgy érzem, az ő stílusa feküdne nekem, mindenesetre sokkal inkább, mint Garayé. Jómagam Garayt tartom a legerősebb ellenfelemnek, például Glencoffe Johnsontól sem tartanék annyira, mint tőle."

Hugo Hernán Garay: "Úgy érzem, én nyertem a mérkőzést, de azt is tudom, a trónon lévő világbajnokot a saját csarnokában csak kiütéssel vagy elsöprő pontfölénnyel lehet megverni, s nekem ma ez nem sikerült. Fáj az eredmény, nagyon fáj, de kénytelen vagyok elfogadni..."

Klaus-Peter Kohl, az Universum Boksz-Promotion tulajdonosa: "Garay remekül bokszolt, de Erdei még nála is jobban. A kérdésre, hogy vajon most már Zsolt-e az istállónk első számú ökölvívója, más szóval, hogy ő-e a zászlóshajónk, nem tudok határozottan válaszolni. Nekünk ugyanis számos jó bokszolónk van, nehéz lenne közülük bárkit is kiemelni. Mindenesetre Zsolt a mai győzelmével nagy lépést tett előre. Hogy vajon létre jöhet-e az összecsapás Tiozzóval, arra az a válaszom: a bokszban semmi sem lehetetlen."

Fabrice Tiozzo, a WBA félnehézsúlyú világbajnoka: "Egy legendát sikerült legyőznöm, életem legnagyobb eredményének tartom a mai sikert. Igyekeztem tökéletesen felkészülni, s ez sikerült is."

Dariusz Michalczewski, kezében egy pohár sörrel, összevissza vert ábrázattal: "Roppant csalódott vagyok, de nincs mit tenni, az életnek mennie kell tovább. Egy bajnoknak nemcsak győzni kell megtanulni, hanem veszíteni is. Gratulálok Fabrice-nak. Az első két menetben nem éreztem a bokszot, a harmadik és a negyedik felvonásban azonban úgy éreztem, rátalálok a jó hullámhosszra. Aztán az ötödikben megint rosszul ment, s a hatodikban bekaptam a végzetes jobbcsapottat. Arról még nem tudok nyilatkozni, hogy befejezem-e, egyet mindenképpen aludnom kell a történtekre."

Michel Acaries, Tiozzo menedzsere: "Farbice ma este legenda lett - egy legenda legyőzésével. Köszönet Klaus-Peter Kohlnak ezért a csodálatos gáláért. Ilyen gálát az amerikaiak sem tudnak rendezni. Erdeiről az a véleményem, hogy nagyszerű ökölvívó, és mindenképpen örülnék egy Tiozzo-Erdei összecsapásnak. Fabrice jelenleg a világ legjobb félnehézsúlyúja, nem látom be, miért ne szerezne még egy övet a már meglevő WBA-cím mellé."