Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter sötéttel döntetlent harcolt ki Garri Kaszparovval szemben. Az orosz exvilágbajnok kezdeményezését nagymesterünk pontos védekezéssel semlegesítette. Michael Adams sokáig biztatóan állt Veszelin Topalov ellen, a nagy küzdelem végül remi lett. Megszerezte első győzelmét a spanyolok titánja, Francisco Vallejo Pons megfosztotta veretlenségétől a FIDE üzbég világbajnokát, Rusztam Kaszimdzsanovot. A kilencedik játéknapon Lékó-Adams parti lesz.

Nagy csatában végződött döntetlenül Garri Kaszparov és Lékó Péter játszmája. Nagymesterünk klasszikus gondolkodási idejű partiban még sohasem tudta legyőzni az orosz világklasszist, háromszor kapott ki 14 döntetlen mellett.

Lékó a szicíliai védelmet választotta, és kész volt a Szvesnyikov változatra, de Kaszparov inkább békés vizekre evezett. Gyorsan kiderült, hogy az orosz exvilágbajnok házielemzéssel lepte meg Lékót, aki jóval többet gondolkodott ellenfelénél.

Az átmeneti gyalogáldozattal Kaszparov kezdeményezéshez jutott, de ezt Péter nagyon pontos védekezéssel semlegesítette, és küzdelmük a 31. lépésben lépésismétléssel ért véget.

Az angol Michael Adams a januári Corus tornán legyőzte a bolgár Veszelin Topalovot. A 10. lépésig megismételték azt a változatot, majd Adams választott más folytatást. Pozíciója igen tetszetős volt, a sötét tisztek jóval passzívabbak, Topalov azonban megtalálta az ellenesélyt.

Adams tisztáldozata csak remihez vezetett. A szervezők örömére a 23 éves Francisco Vallejo Pons megszerezte első győzelmét, a FIDE üzbég világbajnokára, Rusztam Kaszimdzsanovra mért vereséget.