Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny utolsó fordulójának szenzációjaként Veszelin Topalov legyőzte Garri Kaszparovot. A bolgár nagymester ellen a világranglista-vezető fatális hibát vétett, fonalasan vesztő gyalogvégjátékra egyszerűsített. Topalov a nyeréssel beérte Kaszparovot, de a tornagyőztesnek járó trófeát a péntek esti záróünnepségen mégis az orosz exvilágbajnoknak nyújtják majd át. Öt győzelméből ugyanis Kaszparov hármat ért el sötéttel, míg Topalov csak egyet. Elvesztette veretlenségét a világranglista-második Viswanathan Anand is, Michael Adams győzte le. Lékó Péter a torna egyedüli veretlen résztvevőjeként negyedik lett, minden partija döntetlennel végződött.

A linaresi szuperverseny utolsó fordulója meglepő fordulatot hozott. A bolgár Veszelin Topalov világossal legyőzte a tornán sokáig nagy fölénnyel vezető Garri Kaszparovot. Az orosz világranglista-vezető ellen Topalov a megnyitásban eredeti ötletet valósított meg, ezzel hosszas gondolkodásra kényszerítette ellenfelét. Garri feladatát sikerrel megoldotta, az esélyeit kiegyenlítette, gyalogáldozattal kezdeményezéshez jutott, és ekkor a partit az interneten élőben figyelő sakkrajongók népes táborának megdöbbenésére fatális hibát követett el. Szinte hihetetlen, hogy rövid tűnődés után gyalogvégjátékra egyszerűsítette az állást, amely azonban fonalasan vesztett. Kaszparov elvesztette veretlenségét, Topalov befogta őt, de a holtverseny után mégis az orosz exvilágbajnokot hirdetik majd ki tornagyőztesként, hiszen öt győzelméből hármat ért el sötéttel.

Topalov pályafutása legjobb eredményével büszkélkedhet, remekül hajrázott, mesterhármassal érte utol a nagy fölénnyel vezető Kaszparovot. A 87 ezer ötszáz euró mellett még 17,6 Élő-pontot is gyűjtött, Kaszparov nyolccal gazdagodott. A záró napon megbotlott a világranglista-második Viswanathan Anand is, világossal kapott ki, Michael Adams visszavágott a januári Corus tornán elszenvedett vereségéért. Anand kockáztatott a nyerés érdekében, és ezt a hidegvérrel védekező Adams remekül használta ki.

Lékó Péter sokáig gyötörte Francisco Vallejo Ponst, de nem tudta megszerezni első győzelmét. A spanyol sakkozó nagymesteri gyakorlatban ritka megnyitási változatot választott ki, Péter túlzottan is óvatosan játszott. Nagymesterünk jó kezdés után egyre fásultabban, fáradtabban sakkozott, Wijk aan Zee-i sikere után csalódás a 12 döntetlen. Az üzbégek világbajnoka, Rusztam Kaszimdzsanov az első félidőben jól tartotta magát, a második körben összecsuklott.