Vágólapra másolva!
Tíz napig Svédországban, az általa már jól ismert Landskronában készült fel a Moszkvában hétfőn kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságra Sebestyén Júlia. A tavalyi budapesti Eb aranyérmese - aki a januári, torinói kontinesbajnokságon a negyedik helyen végzett - jó formában érzi magát, s reméli, hogy a női versenyben Pavuk Viktóriával együtt megszerzik a célként kitűzött két olimpiai kvótát.

- Hogy sikerült a felkészülése a világbajnokságra? - kérdeztük Sebestyén Júliát.

- Úgy, ahogy elterveztem, szerencsére nem jött közbe semmi probléma. Csütörtökön érkeztem haza Svédországból, Landskronából, ahova szinte már hazajárok. Sokszor szoktam edzeni ebben a Malmö mellett található kisvárosban, főleg a világversenyek előtti utolsó napokban.

- Mennyivel jobb ott készülni, mint itthon?
- Budapesten állandó rohanás az ember élete, ebben a csendes kisvárosban viszont teljes a nyugalom, közel a csarnok, s itt megtehetem, hogy csak az edzésekre koncentráljak.

- Naponta mennyit volt a jégen?
- Délelőtt és délután is edzettem, alkalmanként egy, másfél órát, mindig annyit, amennyire szükség volt. Gyakorlatilag annyi időt tölthettem a jégen, amennyit akartam.

- Az Eb-programján változtatott?
- Csak kicsit, az ugrások sorrendjében. Eddig a tripla Salchow-val kezdtem, a tripla flip pedig a kűröm közepén volt. A vb-n a flippel kezdek, a Salchow pedig a program közepére került.

- A tíznapos monotóniát mivel oldotta Landskronában?
- Írtam a szakdolgozatomat a Testnevelési Egyetemre.

- Mi a témája?
- Biztos nem meglepő, hogy a műkorcsolyázáshoz kapcsolódik. A pontos címe még nincs meg, de a programok kiválasztásával, összeállításával foglalkozom, különös tekintettel az új pontozási rendszer és az ebből következő új szemlélet tükrében. S tulajdonképpen valahol magamról is írok... Negyven-negyvenöt oldalas dolgozat lesz, most a háromnegyedénél tartok, és igyekeznem kell, mert március végére, legkésőbb április elejére be kell fejeznem.

- Akkor még a hétfőn kezdődő moszkvai vb tapasztalatai is beleférnek. Mire számít az orosz fővárosban?
- Mindenképpen három hibátlan programot szeretnék futni. Az Eb-vel ellentétben a vb-n kvalifikáció is lesz, vagyis már szerdán be kell mutatnunk a kűrt. Érdekesség, és én is csak most tudtam meg, hogy az ekkor kapott pontszámot megszorozzák 0,25-tel, és így számít bele az összesítésbe.

- A vb-n osztják ki az olimpiai kvótákat, s a nőknél kimondva is kettőre számítunk. Meglesz?
- Nagyon bízom benne, hogy Pavuk Vikivel megszerezzük mind a kettőt. Bevallom, a kvalifikációs szisztémával nem vagyok teljesen tisztában. A lényege azonban az, hogy az adott országot képviselő versenyzők helyezési számait összeadják. Úgy tudom, hogy ha két induló esetében huszonnyolcnál kisebb szám jön ki, akkor az országnak két olimpiai kvóta jár. De én azt mondom, hogy fussunk jól, legyünk mindketten a legjobb tízben vagy a tíz körül, és akkor már nem is kell számolgatnunk!

Fábik Tibor