Vágólapra másolva!
Magyarországról, közelebbről a Budapesten idén nyáron esedékes ifjúsági és a 2006-os felnőtt úszó Európa-bajnokságról, továbbá a korhatár-leszállításra vonatkozó magyar javaslatról tanácskozott Reykjavíkban az Európai Úszóliga (LEN) úszószakbizottsága, amely a tisztújítás óta első ülését tartotta a hétvégén, a frissiben beválasztott magyar tag, Tóth Ákos részvételével.

A margitszigeti ifi-Eb került először terítékre, amelyet a tervek szerint a Hajós Alfréd uszoda jelenlegi ötvenes medencéjében rendeznek meg. Tóth Ákos a szövetség által összeállított ismertető alapján megnyugtatta a bizottság tagjait, hogy a korosztályos viadallal kapcsolatban minden a terv szerint alakul.

A 2006-os felnőtt Európa-bajnokságot illetően mindenki az iránt érdeklődött, hogy miként áll az új uszoda ügye. Amint azt Tóth Ákos elmondta, igyekezett értésére adni a többieknek, hogy bár az építkezés nem a szövetség feladata, a kormánygarancia kellő biztosítékot jelent a Széchy Tamás-uszoda megépülésére, különösen, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő már sportminiszterként is eltökélt híve volt az új létesítménynek.

A bizottság tagjai ugyanakkor megjegyezték, hogy immáron Magyarországon is divatba jöttek a tiltakozás kirívóbb formái, fához láncolás, bulldózer elé fekvés, azaz kérdés, hogy a bizonyos környezetvédő szervezetek által ellenzett beruházás megvalósul-e.

Tóth Ákos egyfelől közölte, az illetékes intézményektől már megkapták a zöld jelzést, a kivitelező pedig nyolc-tíz hónapra becsüli az uszoda felépítésének idejét, másfelől úgy vélekedett, hogy a tiltakozó szervezetek is belátják, az új uszoda megépítése egy lepusztult teniszpálya-együttes helyén közös érdek, ráadásul a híresztelésekkel ellentétben nem jár nagyobb mértékű fakivágással. Végül azzal nyugtatta meg az úszóbizottságot, hogy "a sok bizonytalanságért egy csodálatos Európa-bajnoksággal kárpótolunk majd mindenkit."

Ezután következett az egyik legfontosabb napirend: a magyar szövetség szabálymódosítási javaslattal fordult a LEN-hez, azt óhajtván elérni, hogy a korosztályos Európa-bajnokságokon lejjebb vigyék a korhatárt egy-egy évvel, azaz a férfiaknál már 16, a lányoknál pedig 14 esztendősen rajtkőre lehessen állni a kontinensviadalokon.

Az idei, margitszigeti ifjúsági Eb-n például nem indulhat az a Gyurta Dániel, aki pedig tavaly a felnőttek között versenyezve lett olimpiai ezüstérmes Athénban. Az efféle ellentmondások feloldása - a világszövetség, a FINA például a montreali felnőtt világbajnokságon 14 évben húzta meg az alsó korhatárt - a tehetséges, menedzselésre méltó fiatalok érdeke, azaz nem csupán az edzésmódszerekkel kell foglalkozni, de a megfelelő versenyeztetést is biztosítani illik - érvelt Tóth Ákos.

Bár a titkolt magyar vágy az volt, hogy esetleg már most támogatást kap a javaslat, és az a LEN-vezérkar, a Büró májusi ülésének napirendjére is felkerülhet, a bizottság végül úgy döntött - tekintettel arra, hogy ez a versenyzők alig több mint tíz százalékát érinti -, további megfontolás tárgyává teszi a budapesti indítványt, vagyis a következő ülésein határoz az esetleges korhatár-módosításról.

Szintén a magyarországi Eb-t érintő hír, hogy a LEN jövőre be kívánja vezetni az elektronikus nevezést, azaz létrehozzák az európai úszóranglistát, a szövetségek pedig ez alapján az interneten regisztráltathatják a viadalokra az úszóikat. A rendszer részleteit e hétvégén, Luxemburgban dolgozzák ki, főpróbája az idei trieszti rövidpályás-Eb, premierje pedig a margitszigeti viadal lesz.